Neformalna večera u Briselu Foto: julien warnand / EPA;

U Briselu je večeras počeo neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana sa novim rukovodstvom EU, a domaćin je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Sastanku prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, te ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Osim Mišela, skupu u delegaciji EU prisustvuju predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj i premijer Hrvatske Andrej Plenković, zemlje koja trenutno predsedava Savetu EU, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je po dolasku u Brisel da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Neformalna večera za lidere ZB u Briselu Foto: julien warnand / EPA;
Neformalna večera za lidere ZB u Briselu

Vučić je, u izjavi za TV Pink, uoči sastanka, kazao da će na njemu prisustvovati ne samo predsednik Saveta EU, već i predsednica Evropske komisije, šef evropske diplomatije, "sve što je važno u Evropi".

Istakao je da neće biti lako ni njemu, ali ni drugim učesnicima sa Balkana.

- Svako će izneti svoje. Zamislite kako bi izgledalo da nisam ovde. Kakva bi bila divna unisona diskusija da mene nema. Oni će da štite interese svojih teritorija i zemalja, a ja Srbije i srpskog naroda - objasnio je on.

Na konstataciju da će se za stolom naći sa svima koji "ne vole Srbiju", Vučić je rekao da nikada ne bi govorio da neko od njih ne voli našu zemlju.

- Svakako smo možda meta njihove kritike. Ne znam kako ste našli Edija Ramu u svemu tome. Mogu da nas napadaju Hašim Tatči ili Aljbin Kurti, ne znam ko će da dođe, Milo Ðukanović zbog Zakona o slobodi veroispovesti, Željko Komšić što mu se ne sviđa što nisam, ne znam šta, rekao Miloradu Dodiku. Možda i Andrej Plenković što nisam oduševljen izjavama o Stepincu i Budaku - rekao je on.

Vučić je kazao da neće biti lako i da bi svakako bilo lepše da gleda utakmicu Crvena Zvezda – Partitzan, ali za to, kako je naglasio, nije biran.

"Hvala Makronu, pozicioniraćemo Srbiju na još bolji način"

Vučić se zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na lepim rečima za njega, ali je dodao da bi voleo da je pažnja EU neuporedivo veća za zemlje Zapadnog Balkana.

Vučić je uoči neformalne večere za lidere Zapadnog Balkana rekao da iako on i Makron imaju različito viđenje evropske politike, da je Makron uneo drastične promene i pozicionirao Evropu kao geopolitičkog igrača.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je Evropa toliko zainteresovana za zemlje Zapadnog Balkana i kako vidi pohvalu za njega da je sjajan lider koja je došla iz Minhenu od Makrona da EU treba više da ulaže u Srbiju.

- Hvala Markonu. Izuzetno ga cenim i hvala mu na lepim rečima. One su obavezujuće za nas - rekao je Vučić i poručio da će se potruditi da Srbiju pozicionira na još bolji način.

Vučić je zahvalio građanima Srbije što su Makrona na veoma lep način docekali tokom njegove posete Beogradu.

"Dodik je potpuno u pravu"

Vučić je, upitan da prokomentariše pismo Dodika predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu u kojem navodi da je BiH neravnomerno prisutna u Briselu, rekao da je potpuno u pravu.

- Tačno je da sam, kada sam poslednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi videli - kritikovao je on.

Rekavši da će prvo biti to na šta će da ukaže, upitao je šta će da mu kažu - ništa.

Isto kao što ne mogu, kako ističe, da mu odgovore na to o pravima Albanaca u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

- Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da menja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada setio da traži neka prava. Ako pitaš za prava onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud doneo presudu u BIH - kritikovao je on.

Podsetio je da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu.

- To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS - kazao je Vučić.

Ukazao je da će posle ovog doći na red šume, voda, pa vrtići i škole, i da posle toga neće postojati pravo na jezik kao u Crnoj Gori.

"Svi u regionu traže krivca u Beogradu"

Svi u regionu traže krivca u Beogradu, kaže da bi imali zajedničku spoljopolitičku temu i da bi imali unisone glasove na skupovima poput večerašnjeg, ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred početak neformalnog sastanka u Briselu.

Iza kulisa sastanka, pred početak večere u Briselu. - predsednik Vučić sa @ursulavonderleyen, predsednicom Evropske komisije, @charlesmichel, predsednikom Evropskog saveta, Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, @plenkovic.andrej, predsednikom Vlade Hrvatske, @_nikola_dimitrov_ , ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije.

- Svima im je problem Beograd i Srbija. Naučili su na tu politiku iz devedesetih, početkom dvehiljaditih...Najlakše je da okrivimo Beograd, on je za sve kriv, to prolazi - rekao je Vučić za Pink na pitanje šta će reći Željku Komšiću na večeri u Briselu povodom njegove izjave da Vučić nije osudio izjavu Milorada Dodika, čime, kaže Komšić, predsednik Srbije učestvuje u razbijanju BiH.

Vučić je rekao da ne moze da udara "packe" Dodiku, jer je on njegov prijatelj i član predsedništva BiH.

- Ja nisam ni Boris Tadić, ni Slobodan Milošević, nisam jedan od onih koji misli da je vrhovni gospodar sveta. Ja sam predsedsednik Srbije, moje je da ponudim pomoć srpskom narodu zapadno od Drine, u Crnoj Gori, a ne da nekom drzim pridike i lupam packe - rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je Dodik juče, na pres konferenciji u Beogradu, izrazio zelju da RS pronađe svoj put i da će, ako se nastavi nepoštovanje Dejtona, krenuti putem samostalnost.

- Ja sam rekao da Srbija poštuje integritet BiH i RS kao enitet, i da Dejtonski sporazum podrazumeva da ne možete da dodeljujete imovinu kako vam padne na pamet, pa makar to bio i Ustavni sud, već kako je to rekao Dejtonski sporazum - naveo je Vučić.

Aleksandar Vucic Brisel Šarl Mišel Foto: instagram Budućnost Srbije AV / Instagram
Aleksandar Vucic Brisel Šarl Mišel

On je ironično primetio da su svi iz SPC i opozicije uvek "suviše mali za sve velikane" na vlasti u Crnoj Gori, kao što su Dodik i ostali "suviše mali za sve velikane" među Bošnjacima i Hrvatima.

- Suština je u tome da svi oni pronađu krivca u Beogradu, da bi imali zajendičku političku temu i da bi imali unisone glasove na ovim i drugim skupovima - rekao je Vučić.

On je dodao da ne može da kaže da je problem Republika Srpska jer nema vojsku, niti može da ima značajnu finansijsku moć.

Dodao je da se ne uzbuđuje zbog toga što su Beograd i Srbija svima problem, ali je pozvao da razmisle kako bi bilo da je neko napao Komšića na teritoriji Srbije, ili Džaferovića, kao što je on napadnut u Srebrenici, i da posle pet-šest godina nije pronađen nijedan napadač.

- A usudio bih se da kažem da to u Srebrenici nije bilo daleko od pokušaja ubistva - rekao je Vučić.

On je dodao da to nikoga ne interesuje ni u međunarodnoj zajednici, ali drže Srbiji pridike što nije lupala packe Dodiku.

- To je naša pozicija, koju moramo da razumemo, da bismo mogli da se suprotstavimo, i da govorimo i postavimo kontrapitanja na koje nemaju odgovore - zašto Srbi u Republici Srpskoj nemaju ista prava kao svi drugi, zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava, pogotovu ne kao Albanci u Severnoj Makedoniji? Ali, na ta pitanja odgovri ne postoje - rekao je Vučić.

On je dodao da je svakom jasno i u Evropi da tu odgvoroa nema i ne može da bude.

- Nije istina da nisu s tim upoznati, sve oni to znaju, šta trazite od Srba - upitao je Vučić i dodao da Srbi neće puškama da dolaze do svojih prava, ali žele da budu poštovani i uvaženi.

On je podsetio da je to juče rekao i u Minhenu, ali da nailazi na zid ćutanja.

"Imamo posla s prevarantima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su saradnici Hašima Tačija i Aljbina Kurtija snimali njihova izlaganja na panelu u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, koji je, inače, održan iza zatvorenih vrata, i kasnije pustili u javnost, ali bez njegovih komentara i odgovora i Kurtiju i Tačiju.

- Lično sam video čoveka posebno zaduženog da snima Tačijev govor, a isto tako i Kurtijev. Oni su sve to pustili u javnost...Nailazite na zid ćutanja kada vidite sa kakvim prevarantima u regionu imate posla - rekao je Vučić.

Neformalna večera za lidere ZB u Briselu Foto: julien warnand / EPA;
Neformalna večera za lidere ZB u Briselu

Prema njegovim rečima, on je na Minhenskoj konferenciji poštovao pravila Četam haus-a.

- Ja nisam prevarant, koji je naučio da vara Evropljane i sve druge, mene niko nije snimao, jer sam se ponašao u skladu sa pravilima Četam haus-a. Međutim, u njihovom snimcima koje su pustili u javnost, mene nema nigde, ni reči, ni odgovora. Nema ni kako je ućutkan Aljbin Kurti, ni šta sam svima njima na tom mestu rekao - kazao je predsednik.

On dodaje, da se ne može tako razgovarati sa ljudima kojima ne može da se veruje, niti onima koji elementarna pravila pristojnosti ne poštuju.

- Kasnije se kaže kako sve te informacije sa rasprave nisu iscurele Aljbinu Kurtiju. Samo sam vam ukazao kako su i kroz tehničke detalje neodgovorni ljudi su u stanju da razaraju svaku mogućnost kompromisa i dijaloga - istakao je Vučić.