This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vučić za TV Prva: Građani neće plaćati više, ali se jedem jer trošimo rezerve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za TV Prva da je Srbija prva u regionu, ali da ne sme time da se zadovolji.

Printskrin: TV Prva

Printskrin: TV Prva

On je rekao da je sa poslednjeg mesta, Srbija stigla na prvo u regionu, ali da je bitno što joj je obezbeđena budućnost.

"Ona mora da prestiže i zemlje EU, ali ničega ne bi bilo da nismo svoj na svome", rekao je on.

Govoreći o krizi po pitanju gasa i struje, Vučić je rekao da od tih cena zavise cene hrane i opstanak zemlje.

"Već su Italija, Slovenija 30 dosto uvećale cenu struje, 14 odsto gasa, u Hrvatskoj ide u nebesa

"Mi imamo 6,5 miliona metara kubnih gasa do kraja 2021. godine. Mi svakoga dana u ovih mesec i po dana imamo kupljenih po 6,5 miliona kubnih metara gasa kupljenih. Mi danas već trošimo više od toga. Mi za 270 dolara plaćamo na 1.000 metara kubnih gasa, to je najbolja cena u Evropi. Nama će za svetog Nikolu biti potrošnja 11 miliona kubnih metara gasa, i to moramo da platimo po ceni koja je na berzi, već je 1.200 dolara", rekao je on.

Vučić je kazao da imamo u skladištu u Banatskom dvoru 268 miliona kubnih metara gasa.

"Napunili smo, Rusi imaju 170 miliona koje bismo s njima po višoj ceni uzeli do kraja godine. Nama će da nedostaje 100 do 120 miliona kubnih metara gasa", pojasnio je on.

On je kazao da ćemo mi do Nove godine potrošiti zalihe, te je susret sa Putinom od ključne važnosti.

"Prvi put ću da kažem šta su nam Rusi ponudili. Ja sam rekao da mi to ne možemo da platimo. Rusi su rekli uzmite 70 odsto enu na berzi i 30 odsto naftnu formulu po sadašnjim cenama to je 790 dolara umesto 270 mi sada plaćamo 100% po naftnoj formuli", rekao je Vučić. Kaže da je tražio da nam bude cena najmanje 30 odsto berza, a 70 odsto naftna formula. "To bi bilo 510 dolara, ali mi to ne možemo da platimo. Ja ću da molim da ostane potpuno po naftnoj formuli, barem do kraja grejne sezone", pojasnio je on. Kako je kazao, najbolje cene struje ima Poljska, gde je proizvodnja 70 odsto ugalj, a dobro prolaze one zemlje koje imaju nuklearke. "Svi koji nemaju ugalj i nuklearke - propali su. Samo je u Ukrajini i Gruziji niža cena struje u Evropi", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.