Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vuk Jeremić: Treba sazvati hitnu skupštinsku sednicu o Kosovu

Opozicija

Vuk Jeremić: Treba sazvati hitnu skupštinsku sednicu o Kosovu 2
Vuk Jeremić: Treba sazvati hitnu skupštinsku sednicu o Kosovu 2

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

28. 9. 2023. / 9.25

„Državotvorna opozicija“ sa sve Narodnom strankom zahteva hitno zakazivanje sednice o Kosovu u Skupštini Srbije. Vuk Jeremić poziva i stranke „prozapadne“ opozicije da podrže ovaj zahtev

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je posle dužeg vremena i rasparčavanja njegove partije preuzeo inicijativu. Zahteva hitno zakazivanje sednice Skupštine Srbije o Kosovu. Taj predlog će, kaže, biti zajednički ozvaničen sa strankama tzv. državotvorne opozicije – pokretom Dveri, strankom Zavetnici, Novom Demokratskom strankom Srbije i Pokretom obnove kraljevine Srbije, saopštio je NS.

U ovoj zajedničkom nastupu nazire sa i "patriotska“ lista za vanredne parlamentarne, beogradske i redovne vojvođanske izbore čije je održavanje Aleksandar Vučić najavio za 17. ili 23. decembar.

Pročitajte još Dani žalosti i optuživanja: Tvoj terorista je moj heroj

"Predložićemo da parlament usvoji rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj bi bili navedeni konkretni koraci koje bi Srbija trebalo da preduzme kako bi zaštitila svoje nacionalne interese i koja bi postala obavezujuća za sve", rekao je Jeremić u Lajkovcu, gde je održana izborna skupština Opštinskog odbora Narodne stranke.

Svi da se ujedine u odbrani Kosova

Rekao je i da se nada da će i stranke prozapadne opozicije podržati zahtev za održavanje sednice parlamenta, kao što su sve opozicione stranke svojevremeno podržale zahtev za vanrednu sednicu nakon tragedija koje su se dogodile u maju.

"Ne smemo biti neprijatelji jedni drugima kada je reč o zaštiti državnih interesa i zaštiti Kosova i Metohije. Niko nam ne može biti veći neprijatelj od ekstremiste Aljbina Kurtija. To ne znači da jednog dana ne bi trebalo da odgovaraju oni koji su krivi za katastrofalnu situaciju na Kosovu i Metohiji, ali danas prvi i najvažniji prioritet države mora biti zaštita našeg naroda na Kosovu i Metohiji i naših nacionalnih interesa", objasnio je predsednik NS-a.

Pročitajte još "Kad se vojska na Kosovo vrati“: Gde su bili Vulin i Bata Gašić

Nije, kaže, "vreme za političke igrice i međusobna prebacivanja“ i da svi moraju biti svesni da nas od još većih izazova na Kosovu dele nedelje, a možda i dani, ako se ne budu preduzeli odlučni, jasni i državotvorni koraci.

Jeremić smatra da je neophodno započeti ponovno uspostavljanje institucija na Kosovu i Metohiji, koje su rasformirane briselskim i svim potonjim sporazumima. "Potrebna nam je i hitna diplomatska akcija, a to ne znači sedeti u Beogradu i čekati da dođu izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, nego to podrazumeva, između ostalog, da Srbija zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, koja bi bila održana 2. oktobra, pošto 1. oktobra predsedavanje tim telom od Albanije preuzima nama prijateljski naklonjen Brazil", rekao je Jeremić.

Rekao je i da mu "nisu jasni oni koji se protive proglašavanju Dana žalosti u Srbiji, jer je u tragičnim događajima na Kosovu i Metohiji pala srpska krv, žale srpske majke i narod žali i plače i u Kosovskoj Mitrovici i na celom Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji".

M.N./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com