Za razvoj turizma istočne Srbije 16,6 miliona evra 1Foto: TO Požarevac

Tim projektom je predviđeno da Evropska unija i Vlada Nemačke u naredne tri godine podrže razvoj turizma u istočnoj Srbiji i u Donjem Podunavlju, kroz unapređenje turističke ponude, obuku turističkih radnika, podizanje kvaliteta privatnih turističkih kapaciteta i usluga i promociju ovog regiona.

U tu svrhu biće uloženo 16,6 miliona evra, a pored Požarevca u fokusu projekta biće još i Smederevo, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek. Predstavljanju projekta prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman, ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić.

Predsednik Srbije je tom prilikom istakao da su istok Srbije i Pomoravlje biseri naše zemlje i da bez pomoći EU Srbija ne bi mogla u toj meri da uloži u razvoj turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u istočnom delu.

– Drugačije će izgledati istok Srbije kada svi ovi projekti budu implementirani. Tih 16,6 miliona evra za različite projekte je ogroman novac. Neće da promeni sve, ali je teško da bismo, bez obzira na sve uspehe koje imamo u ekonomskoj politici, mogli da izdvojimo novac za ove projekte, kazao je Vučić.

Zemlja partner Sajma turizma, koji je ove godine održan pod sloganom „Put pod noge“, bio je Egipat. Posle prezentacije egipatskog paviljona, predstavnike Grada Požarevca Tanju Lončar i Sašu Filipovića primio je ambasador Egipta, njegova ekselencija Amr Alguvejli. Oni su razgovarali o mogućoj saradnji i donacijama koje je Ambasada voljna da izdvoji za opremanje vrtića.