Za SNS je stabilnost kad je partija država 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da Vučević očigledno drugačije tumači političku stabilnost nego što to savremeni demokratski svet podrazumeva. On navodi da za funkcionera SNS-a stabilnost znači da nema promene i ograničenja vlasti, te da jedna partija može da sraste sa državom.

– U tom smislu je potpuno očekivano to što je on rekao, samo što to nije ni demokratija, ni višepartizam, niti nekakva sloboda ili nešto na šta bi savremeni svet u 21. veku trebalo da se ugleda – poručuje Stojanović.

Imajući u vidu Vučevićevu rečenicu da je stranka čiji je funkcioner potpuno promenila tok višestranačja u Srbiji u dala mu novi karakter, on ukazuje da bi se pre moglo reći da je Srpska napredna stranka ukinula višepartizam.

– U kontekstu ovih izbora i vlade, došli smo do toga da imamo jednopartijski sistem. Ostali postoje, ali su toliko nebitni i nerelevantni da je SNS za svojih dvanaest godina postojanja uspela da postane jedina stranka. Na njegov (Vučevićev) izgovor, ja bih dodao da je SNS promenila politički život i u tom smislu što je napravila jednu masovnu kriminalnu organizaciju, u kojoj nema ni ideologije, ni nekakvih društvenih interesa, već isključivo želje da se okupira ceo sistem – naglašava Stojanović.

Prema njegovim rečima, „da zarate Vojska Republike Srbije i Srpska napredna stranka, ja se plašim ko bi tu izašao kao pobednik“.

– Oni su uspeli toliko da izvuku resurse. Mi smo došli u situaciju da ministar policije trguje oružjem, tako da SNS u tom smislu ima i oružje i municiju i toliko je dobro organizovana i uvezana sitnim interesima, da je bukvalno možda čak i jača od vojske u Republici Srbiji. E, to je Srpska napredna stranka uspela da uradi za dvanaest godina – konstatuje Stojanović.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže za naš list da je u istoriji diktatorskih država stabilnost bila jedna od glavnih komponenti njihovih planova i programa. On ukazuje da stabilnost nužno ne znači da je nešto dobro.

– Može stabilno da se ide u vrlo lošem pravcu, kao što smo videli na primerima diktatorskih država, od socijalističke Jugoslavije, pa do nekih drugih diktatura. Međutim, imamo i neke diktature koje su uspele da evoluiraju u neke demokratije, kao što su Portugal ili Španija. To nužno ne znači da su građani u tim diktaturama živeli dobro – objašnjava Mrdalj.

On Vučevićevu izjavu ocenjuje kao prilično široku i dodaje da u nju može da se strpa šta god čovek hoće. Na kraju, Mrdalj zaključuje da stabilnost koju SNS promoviše nema nikakve veze sa demokratijom.

Podsetimo, potpredsednik Glavnog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je ta stranka potpuno promenila tok višestranačja u Srbiji i dala mu novi karakter koji garantuje političku stabilnost.

– SNS je potpuno promenila tok i smisao višestranačja u Srbiji, unela novi sadržaj i dala je novi karakter. Dugo godina se čekala takva politička organizacija koja će omogućiti da građani Srbije imaju poverenja u jednu političku stranku i da garantuje, pre svega, političku stabilnost koji je naš prvi cilj – rekao je Vučević na konferenciji za medije povodom 12. rođendana SNS, u sedištu stranke.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.