logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Загађење ваздуха у региону и ЕУ, изузетак Швајцарска

Загађеност ваздуха у земљама региона тема је којом се недељама баве не само домаћи, већ и светски медији, што повећава узнемиреност грађана. Исто се догађа и у многим европским градовима и државама, а изузетак је једино Швајцарска, која је то питање решила забраном за возила на дизел. „Шта се то догађа са ваздухом у Загребу”, наслов је јучерашњег писања хрватског портала „Индекс”, у којем се констатује да су становници хрватске престонице последњих дана узнемирени због несносног смрада и медијских написа према којима је квалитет ваздуха у том граду врло лош, посебно на, како се наводи, неким мерним станицама.

Графикон Хрватске агенције за екологију и природу показује да су концентрације штетних лебдећих честица ПМ10 у последњих седам дана углавном биле изнад 120 микрограма по м3 (µг/м3), што је знатно више од нивоа који се сматрају прихватљивим за раздобља дужа од 24 сата, преноси Танјуг. На лошији квалитет ваздуха највише утичу емисије из колективних и индивидуалних ложишта током сезоне грања, затим индустрија, саобраћај, казали су из ЕПА.

Агенција Фена пренела је јуче да је квалитет ваздуха у центру Сарајева опасан по становништво. Индекс квалитета ваздуха у главном граду Босне и Херцеговине јуче у седам сати ујутру у центру града, односно на мерној станици амбасаде САД, износи 310 и опасан је, пише агенција.

Према званичним подацима Агенције за заштиту животне средине Црне Горе, ниво штетних честица прелазио је 510 микрограма по метру кубном, а дозвољена средња дневна вредност је 50 микрограма. Ваздух у Подгорици, Бијелом Пољу и Пљевљима, према подацима агенције, био је претходног месеца загађен готово сваког дана. У то време, најзагађенији црногорски град био је Бијело Поље, где је квалитет ваздуха износио 246/100.

Последње седмице прошле године због загађеног ваздуха у Северној Македонији ђаци су бојкотовали наставу, изразивши на тај начин протест због загађења ваздуха.

Themes
ICO