Serbia

Запаљена кућа повратника у општини Клина

Кућа повратника Жарка Вучковића у селу Берково у општини Клина на Косову запаљена је, а мештани тог села тврде да је пожар подметнут и о томе су данас обавестили Полицију Косова која је одмах обавила увиђај, саопштило је косовско Министарство за заједнице и повратак.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић оценио је да учестала кривична дела против имовине повратника и невећинских заједница представљају очигледан притисак на повратнике да поново напусте своја имања, преноси Бета.

„Инциденти су намера да се у потпуности обесмисли процес повратка. Бојим се да докле год починиоци ових напада на повратнике не буду приведени правди, са истом методом застрашивања ће се наставити”, истакао је Јевтић у саопштењу.

Паљење куће у Беркову код Клине 18. је инцидент за последња четири месеца, навело је то министарство и додало да је у општини Клина од 2013. године саградило 30 повратничких кућа, међу њима и ту.

Председник Привременог органа општине Клина Божидар Шарковић рекао је за Косово онлајн да је кућа Жарка Вучковића саграђена прошле године средствима Министарства за повратак и заједнице, а да је та породица која живи у Грдици код Краљева намеравала да ових дана дође у Берково.

„Кућа није изгорела, али ово је лоша порука повратницима и Србима који овде живе. У Беркову живи десетак породица, изграђено је петнаестак кућа, има доста обрадиве, квалитетне земље али овакви догађаји утичу да се мало њих одлучује на повратак и останак”, рекао је Шарковић.

Према његовим речима полиција никад не пронађе и не казни починиоце оваквих кривичних дела а ово је још један у низу атака на имовину Срба повратника у општини Клина.

Football news:

The Rayo-Albacete match, which was Interrupted due to insults from zozuli fans, will be played on June 10
Manchester City are Interested in Sergi Roberto. Barcelona will only agree to sell, but not to exchange
Real will try to acquire Sancho in the summer of 2021
Barcelona players refused to take another pay cut
500 NPL players have donated autographed t-shirts to support healthcare
Dortmund may invite a coach of Salzburg March
The 16-year-old refused to leave Real Madrid because of Ramos' foul on Salah and chose Liverpool. Wait for the base soon