Serbia

Запосленима у шведским домовима за старе поручено да заражене коронавирусом не шаљу у болнице

Велики број старијих особа које су оболеле од коронавируса у Шведској преминуле су у домовима за старе. Неки здравствени радници сматрају да се то догодило због наређења да се те особе не шаљу у болницу.

Оца Лили Персполиси, Резу Седгија, није прегледао лекар на дан када је он преминуо од ковида-19 у дому за старије на северу Стокхолма. У истом дому је преминуло више особа од коронавируса. Медицинска сестра је рекла његовој ћерки да јој је отац добио дозу морфијума неколико сати пре смрти, али да му нису дали кисеоник, нити су позвали хитну помоћ.

„Никога није било, умро је сам. То је тако неправедно”, рекла је Персполиси, а пише Би-Би-Си.

Већина од 3.698 људи који су у Шведској умрли од коронавируса имали су више од 70 година, упркос томе што су из Шведске непрестано стизале поруке како је ризична група приоритет за заштиту.

Ова скандинавска земља, која има десет милиона становника, током епидемије је већину социјалних и економских активности оставила отворенима, за разлику од већине других европских земаља.

„Нисмо успели да заштитимо најрањивију групу, оне најстарије, упркос нашим најбољим намерама”, признао је премијер Стефан Левен прошле недеље.

Шведска је забранила посете у домовима за старе и немоћне 31. марта. Али као и у већини европских земаља породице, особље домова и синдикати били су забринути због тога што је заштитна одећа стигла прекасно, а неки запослени су на почетку епидемије одлазили на посао упркос томе што су већ имали симптоме ковида-19.

Сада све већи део запослених јавно критикује здравствене власти због протокола који је запосленима у домовима прописивао да не шаље штићенике у болнице, а спречавало се и прописивање терапије кисеоником без одобрења лекара, било то током акутне болести или као део палијативног збрињавања, на самом крају живота пацијената.

Стокхолм (Фото ЕПА-ЕФЕ/Fredrik Sandberg)

„Рекли су нам да никога не шаљемо у болнице, чак иако особа има, примера ради, 65 година и може да живи још дуго. Рекли су нам да их не шаљемо у болнице”, испричала је медицинска сестра Латифа Левенберг која је радила у неколико домова за старије у северном делу Стокхолма.

„Неки од њих су могли још годинама да живе са својим најдражима, али нису добили ту прилику јер никада нису стигли до болнице. Угушили су се и умрли. То је било јако тешко гледати”, додаје.

Левенберг сада ради у болници у Стокхолму, на одељењу за ковид-19. И даље већина пацијената који су примљени у болницу нису старије животне доби.

„Имамо пуно младих, рођених 70-их, 80-их или чак 90-их година”, каже лекарка из Стокхолма која је желела да остане анонимна. Испричала је за Би-Би-Си да је током ове епидемије ниједном нису звали у домове за старе особе због ковида-19.

Шведски приватни консултант за интензивну негу Микаел Фјелид верује да би много живота могло бити спашено да је више пацијената имало приступ болничком лечењу или да су запослени у домовима добили могућност да им сами дају терапију кисеоником.

„Ако вам је потребна помоћ, требало би да је добијете. Као и свака друга група у популацији. Ако имамо више од 20 одсто особа које преживе без икакве помоћи, претпоставља се да би можда једнак број људи преживео и са кисеоником”, додаје.

Доктор Томас Линден, главни лекар у Националном одбору за здравство, каже да запослени треба да професионално одмере потенцијалне користи фактора ризика као што је улазак вируса у болницу, трошкове пацијената и осталог.

Од здравствених радника се тражило да не дискриминишу саму доб пацијената, иако то може бити битан фактор у комбинацији са другим факторима.

Када је у питању пружање палијативне неге, пацијентима се није давао кисеоник, а доктор Линдер признаје да су и ту мишљења подељена.

У Шведској нису биле на снази мере социјалног дистанцирања (Фото ЕПА-ЕФЕ/Jessica Gow)

Из регије Јевлеборг поручују да се потребе појединих пацијената стављају на прво место и да медицинске сестре могу позвати лекара који ће проценити да ли постоји потреба за болничком негом. То је супротно идеји да би сами запослени у домовима могли пацијентима да дају кисеоник јер то захтева специјалистичку обуку.

Кристофер Бернсколд, потпарол геријатријске неге за подручје Стокхолма, каже да има довољно ресурса за негу свих пацијената на акутној, али и палијативној нези. Указује и на нову, још некоришћену војну болницу у јужном Стокхолму и истиче да није истина да се старији пацијенти не смештају у болнице због недостатка кревета. Ипак, каже да постоји етичка дилема око тога треба ли пацијенту дати кисеоник или га пребацити у болницу.

Критичари пак кажу да су власти опрезне око хоспитализације старијих особа јер се боје недостатка ресурса који би могли бити потребни у будућности.

У неким другим европским земљама тражи се од здравствених радника да размотре слабост пацијента приликом одлуке о томе хоће ли их послати у болнице или не. На пример, у Великој Британији кажу да је сва потребна нега доступна свим пацијентима оболелим од ковида-19, без обзира на њихову старост.

Из Немачке поручују да је сваку особу у домовима за старе, за коју се сумња да има коронавирус, прегледао лекар, а није било ниједног пацијента који није добио сву потребну негу. Многи су и у самим домовима добили кисеоник.

Данско удружење медицинских сестара поручује да су сви пацијенти којима је потребан кисеоник одмах послати у болнице. Та би се одлука могла применити у случају недостатка респиратора, али старост пацијента не би утицала на будуће смернице, истичу.

На недавној конференцији за новинаре шведски премијер Стефан Левен је рекао да је држава дала додатна средства регионалним властима за покривање трошкова повезаних са ковидом-19. Левен је додао и да сада није право време за размишљање о евентуалним неуспесима, али национална комисија ће истражити како се све одвија на локалном, регионалном и националном нивоу чим се заврши акутни део ове кризе.

Football news:

Avangard congratulated Zenit with the title: it's Time to match and take the Gagarin Cup
Coach of Orenburg Pro 0:1 with Rubin: Morally devastated, could have drawn
Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history