Serbia

ZBOG KORONE OSTALI BEZ PRIMANJA! Umetnicima i radnicima u kulturi jednokratno 30.000 dinara!

Fond solidarnosti kulturnih radnika Srbije pozvao je danas sve pandemijom socijalno ugrožene umetnike i radnike u kulturi da se do 6. avgusta prijave za dodelu jednokratne pomoći od 30.000 dinara.

Poziv je upućen jer su mnogi umetnici i kulturni radici zbog posledica pandemije i nemogućnosti rada tokom i nakon vanrednog stanja ostali bez većeg dela ili čak svih prihoda.

Pravo na 30.000 bruto imaju svi umetnici i kulturni radnici bez obzira na članstvo u udruženjima, samo što je u tom slučaju potrebna potvrda o saradnji koju im mogu izdati udruženja koosnivači Fonda, institucije kulture, kao i udruženja za čiji kredibilitet garantuju koosnivači Fonda solidarnosti.

Novac uz potvrdu mogu tražiti drugi kulturni radnici od čijeg neposrednog rada zavisi produkcija kulturnih i umetničkih događaja, poput modela, statista, tehničara, pomoćnog osoblja.

Pomoć nije namenjena slobodnim umetnicima, onima koji su registrovani kao privrednici, kojima su po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći lokalne samouprave i onima u stalnom radnom odnosu.

Do sada su sredstva prikupljena putem donacija Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podržala pripremu Fonda solidarnosti.

Inače, inicijativa za osnivanje Fonda solidarnosti potekla je od Udruženja likovnih umetnika Srbije, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Servisa za savremeni ples, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA - Sekcije Srbija.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug

Football news:

Chelsea will release Bakayoko for 20 million euros. Milan is ready to pay 15 million or rent a midfielder
Pirlo took charge of Juventus
Toni Kroos: No criticisms from the Board. He had an outstanding season
Director of Bayer Feller: there is no discount On Havertz because of the coronavirus. Buy on our terms
Cristiano Ronaldo: for Juve, the season ended earlier than we expected. The fans are demanding more
Juventus will appoint Pirlo as head coach (Fabrizio Romano)
Arthur plans to attend the Barcelona-Napoli match in the Champions League