Serbia

Zbogom, plavi dečače: Ovako je o muzici govorio Rajko Dujmić

"Kada napišete pesmu i gledate kako je peva desetak hiljada duša… to se, verujem, može porediti sa osećajem žene kada rodi dete", ovako je nekada govorio hrvatski muzičar Rajko Dujmić, nekadašnji vođa "Novih fosila", koji je juče preminuo od posledica saobraćajne nesreće juče u Rijeci.

Rođen je kao sin jedinac u Zagrebu, 7. avgusta 1954. godine. Iako mu je majka Austrijanka Karlota bila domaćica, a otac Stjepan pomorski kapetan, od malih nogu zanimala ga je muzika. Kada je imao samo godinu dana imao je žulj od usne harmonike. Bio mu je to najdraži poklon za prvi rođendan.

Godine 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer nije hteo da se zameri sa drugovima sa kojima je svirao u Crno-belima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najpre napisao “Sanjaj me” i “Da te ne volim”, 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji, piše Večernji list.

“Kada napišete pesmu i gledate kako je peva desetak hiljada duša… to se, verujem, može porediti sa osećajem žene kada rodi dete”, rekao je Dujmić koji je 1989. napisao muziku, a tekst Stevo Cvikić, za pesmu “Rock me”, koju je izvodila grupa Riva i pobedila na Evrosongu.

Ta je pobeda pokazatelj kakav je Dujmić imao njuh za muziku.

“Pobeda je ono što se pamti. Za nastup na Evrosongu takmičio sam se devet godina zaredom i u devet godina sam tri puta prošao. Podsetiću da sam prvo bio četvrti s Novim fosilima i pesmom “Ja sam za ples”, zatim šesti sa Srebrnim krilima i “Mangupom” i na kraju sam pobedio s Rivom i pesmom “Rock Me Baby”. Riva je bila moj odabir za tu pesmu, premda su me forsirali da idu Novi fosili. Nisam hteo. Sećam se kad sam ih prvi put video kako sviraju na jednoj letnjoj terasi. Odmah sam imao viziju šta će biti s njima. Ukazali su mi se u plavom”, rekao je tada Dujmić.

Jako su ga zanimali muzika za pozorište i film. Između ostalog pisao je muziku za predstave “Sedam lakih komada” i “Dundo Maroje” za film “Cijena života” Bogdana Diklića te za dokumentarac “Zemlja pustinjskog sokola”.

Prema njegovim pesmama napravljen je i mjuzikl “Za dobra stara vremena”.

Godine 1983. rodio mu se sin jedinac, Tin koji je s majkom Vesnom dugo živio u Španiji. Godine 1990. nakon tri godine veze, venčao se sa suprugom Snježanom. Na rođendan te godine umrla mu je mama.

"Jedno srce sam izgubio, drugo dobio. Da nema Snježane ne bi bilo ni mene", kazao je Dujmić. Sa suprugom je imao turbulentan odnos, a zbog napada na nju lani je završio u pritvoru. Ali, ona mu je sve oprostila i bila s njim do zadnjeg dana.

Football news:

Traore looks like a heavyweight, but very technical. How is this possible? And that he really doesn't push the hardware?
Ryan Giggs: Tottenham's Attack looks juicy-Kane, Son and bale
Sadio mane: we are lucky to have Tiago in Liverpool
In a non-League match in England, an Alpaca ran onto the field and scared the player
1,000 people will be allowed to attend Milan's first game of the season. The club invited doctors to the match
Barcelona will pay 18 million euros to city for their pupil Eric Garcia
Sutton on Chelsea's worst transfer: there are examples of Torres and Shevchenko, but Kepa is ahead of everyone