Serbia

Здраве навике за децу

Свако ко је родитељ разуме да дете од најранијег доба учи да живи у овом свету. Живот је учење. Ви свакако можете помоћи вашем детету да развије здраве навике што је могуће раније у животу, а то ће имати далекосежне последице по дете када оно одрасте.

Као родитељ, можете подстаћи децу да процењују њихов избор хране и навике везане за физичке активности. Ево неколико савета и смерница за почетак.

Будите добар узор – Не морате бити савршени све време, али ако деца виде да покушавате да једете праву здраву храну и физички сте активни, тада ће и она водити рачуна о својим напорима. На овај начин шаљете поруку да је добро здравље важно целој породици.

Нека вам мисли и речи буду позитивне – Дете не воли да чује оно што не може да уради – боље му уместо тога реците шта може да учини. Нека све буде забавно и позитивно. Сви воле да се похвале за добро обављен посао. Похвалимо њихове успехе, на пример у исхрани и помоћи ћемо да деца и тинејџери развијају добре слике о себи.

Обедујте заједно – Када сви заједно седну да једу, постоји мања шанса да дете једе погрешну храну или претерује у оброку. Нека ваше дете буде укључено у процес кувања и планирања оброка. Свако дете развија добре навике када је укључено у неки заједнички процес, а квалитетно време са породицом је и додатни бонус.

Учите децу да читају декларације на намирницама – Цела породица теба да научи шта је од намирница добро за њихово здравље и биће свесна шта једе. То је навика која помаже промени понашања за цео живот.

Ви се питате за здравље вашег детета – Будите заговорник здравије исхране вашег детета. Инсистирајте на добром избору хране и активности у школи или вртићу. Учините све што можете како би ваше дете било здраво и како би усвојило здраве навике.

Покрените целу породицу – Направите својеврсан „план рада” за све укућане. Шетња, вожња бицикла, ролера, фудбал, трчање, можда чак и обично играње жмурке у природи свима доносе одређене користи, јер је у здравом телу здрав и дух. У овом хладнијем делу године пливање у затвореном базену је пун погодак.

Будите реални – Постављање реалних циљева и сагледавање ограничења кључ су за усвајање нових навика. Мали кораци и постепене промене могу направити велику разлику у вашем здрављу током времена, стога, почните лагано и постепено радите на томе.

Ограничите време испред екрана – Телевизија, видео-игре и интернет на телефонима, таблетима и рачунарима велики су „усисивачи” времена и доказано доводе до физичке неактивности деце и таквог лошег начина живота у којем је повећан ризик за гојазност и кардиоваскуларне болести. Ограничите време деци испред екрана до два сата дневно.

Подстичите физичке активности у којима ће деца заиста уживати – Свако дете је јединствено. Нека ваше дете експериментише са различитим активностима док не пронађе нешто што заиста воли да ради. Помозите му.

Изаберите праве награде – није паметно да се деца награђују са ТВ, видео-игрицама, слаткишима или грицкалицама за „добро обављен посао”. Пронађите друге начине за награђивање усвајања добрих навика. Рецимо, представа у позоришту или неки добар филм у биоскопу или књига или недељна карта за базен могу бити алтернативни начини награђивања. Размишљајте, јер важно је да награда не подстиче лоше навике.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Football news:

Gian Piero Gasperini: Miranchuk has just started training. We have a lot of players, rotation is inevitable
Goretzka about 4:0 with Atletico: We were lucky that we didn't miss out at the beginning. It took 10 minutes to get involved
Klopp on the win over Ajax: it wasn't radiant football, but we scored three points
Bayern scored 4+ goals in the 20th match at Flick. He has managed the team for less than a year
Bayern extended their record streak to 12 consecutive wins in the Champions League
Serie A clubs won 3 matches out of 4 in the opening round of The Champions League. Only Inter drew
Miranchuk made his debut for Atalanta, coming on as a substitute in the Champions League game with Midtjylland