Serbia

Здравствени званичници Америке под притиском пандемије подносе оставке или добијају отказе

Десетине државних и локалних здравствених званичника у САД, који су оцрњени, којима се прети насиљем или у неким случајевима су се изморили, подносе оставке или добијају отказе у јеку епидемије коронавируса.

То показује колико су запаљиве постале маске, мере изолације и подаци о бројевима заражених.

Најновији одлазак се догодио јуче када је директорка за јавно здравље државе Калифорније Соња Анџели напустила то место без објашњења после техничке грешке која је изазвала одлагање у пријављивању резултата тестова, што су подаци на основу којих се доносе одлуке о томе да ли да се поново отворе фирме или школе.

Прошле недеље комесар за здравство Њујорка смењен је после вишемесечног трвења с управом полиције и градском владом.

Заједничка анализа „Кајзер хелт њус сервиса” (КХН) и агенција АП показује да је најмање 48 државних и локалних здравствених званичника поднело оставке, или се пензионисало или било отпуштено од априла у 23 америчке државе. Списак се повећао за преко 20 људи од када су АП и КХН почели да прате одласке у јуну.

Закључно са данашњим даном у САД је потврђено преко пет милиона случајева заразе а преко 163.000 је умрло, највише на свету.

Одлазак толиког броја водећих здравствених званичника широм земље чини лошу ситуацију још гором, када је САД-у највише потребно добро вођство у јавном здравству, рекла је Лори Тремел Фримен, директорка Националног удружења окружних и градских здравствених званичника.

Она је рекла да се земља креће што брже може да заустави пандемију и не може да приушти себи да стави паузу и да каже сад ћемо променити руководство и вратићемо се кад неког запослимо.

Здравствени званичници од доктора Ентонија Фаучија до званичника у малим заједницама пријавили су претње смрћу, застрашивања и личне нападе на њих или њихове породице. Фаучи је рекао да су његова супруга и ћерке добиле озбиљне претње, преноси Бета.

У Охају, директорка за здравље те америчке државе, докторка Ејми Ектон поднела је оставку у јуну после вишемесечних притисака за време којих су републикански посланици покушали да јој одузму ауторитет, а оружани демонстранти се појавили испред њене куће.

Људи су мислили да су њене одлуке о предлагању затварања школа и отказивања примарних избора претерана реакција.

Велики број отпуштања и отказивања има везе са сукобима око наређења за ношење маски или затварања фирми, рекла је Фримен. Многи политичари и обични Американци сматрају да такве мере нису потребне, супротно научним доказима и саветима стручњака за јавно здравље.

„Ово није подела око здравља већ око политике”, рекла је Фримен.

Неки здравствени званичници су рекли да одлазе из породичних разлога, неки да су планирали да оду у пензију а други су отишли на послове у другим здравственим агенцијама али ипак многи су отишли због претњи и притисака у врло напетом окружењу.

Стручњаци критикују замерке упућене здравственим званичницима указујући на слабо финансирање здравственог система и застареле технологије.

Од 2010. потрошња за јавно здравље у америчким државама пало је 16 одсто по глави становника, а за здравствена одељења на локалном нивоу за 18 одсто, према анализи КХН и АП.

Најмање 38.000 радних места у државама и на локалном нивоу нестала су од рецесије 2008. чиме је остављена мала радна снага у систему који је некад важио за најбољи систем јавног здравства на свету.

У руралном Колораду на пример Емили Браун је отпуштена крајем маја као директорка Рио Гранде окружног одељења за јавно здравље после сукоба са окружним комесарима око препорука за поновно отварање пословања. Особа која је заменила је поднела оставку 9. јула.

Браун каже да зна многе вође одељења за јавно здравље који размишљају о оставци или пензионисању због напетости.

„Мислим да постоји празнина у вођству. Наши изабрани званичници у позицијама моћи било да су председници, гувернери или градоначелници они не подржавају боље особље или не усклађују поруке тако да приморавају званичнике у јавном здравству да сносе политичке притиске”, рекла је Браун и додала да је тешко слушати како одлазе тако стручни људи.

Football news:

Barcelona will pay Suarez half of the salary for the remaining year on the contract (Onda Cero)
Manchester United will not pay more than 25 million euros for Teles. The player hopes that the deal will be finalized this week
Morata's transfer to See is agreed. Tomorrow he will fly to Turin and sign a contract
Pamakana Interesting man UTD
Karasev is scheduled for the young boys-Tirana match in the Europa League
Les Ferdinand: the Decision to take a knee was very powerful, but its impact has decreased. The message is lost
Vidal said goodbye to Barca: Proud to have worn this shirt and played alongside the greats