Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Зеленски са председницом ЕБРД: Обим инвестиција у Украјину треба да буде већи

КИЈЕВ – Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас да чак и за време рата инвестиције стижу у Украјину, али да за опоравак и стабилан економски развој, обим ових инвестиција треба да буде знатно већи.

„Ако будемо имали поуздан систем ПВО и радна места, људи ће се враћати у Украјину и сада, док траје рат. Наша земља не само да ће се борити за своју слободу, већ ће и наставити да живи”, рекао је Зеленски на састанку са председницом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Рено-Басо која борави у посети Украјини.

Зеленски је захвалио ЕБРД за непоколебљиву подршку Украјини у борби против руске агресија и за финансирање развојних пројеката у земљи, саопштила је прес служба председника државе, преноси Укринформ, јавља Танјуг.

Према његовим речима, Украјина је заинтересована за наставак сарадње са ЕБРД, посебно у областима енергетске безбедности, финансирања трговине, подршке критичној инфраструктури и општинама, безбедности хране, корпоративног сектора и другим областима.

Зеленски је истакао потребу за јачањем финансирања пројеката у приватном сектору, као и за привлачење додатног приватног капитала за обнову земље.

Рено-Басо је оценила да се привреда Украјине стабилизовала и наставила да функционише на значајном делу територије земље. Она је навела и разговоре са украјинском владом и премијером у вези са припремама за зимски период.

„Наставићемо да подржавамо Укренерго у изградњи противваздушне одбране. Такође радимо са Нафтогасом на обезбеђивању великих резерви гаса. Поред тога, имамо пројекат са Укрхидроенергом и наставићемо да финансирамо Укрзализницу и транспорт”, рекла је Рено-Басо.

ЕБРД планира да се фокусира на пројекте у приватном сектору, укључујући повећање производних капацитета у пољопривреди, додала је. Такође, ЕБРД ради на повећању одобреног капитала, што ће омогућити додатно финансирање реконструкције Украјине, поручила је председница Европске банке.