This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zemanu "pakuju" opoziv dok leži u bolnici

Predsjednik Češke Miloš Zeman već je nedeljama u bolnici na intenzivnoj nezi, a lekari su ga proglasili nesposobnim za obavljanje funkcije.

Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Međutim, on odbija da da ostavku. Sada parlament radi na njegovom opozivu.

Svakog 28. oktobra, na državni praznik kojim se obeležava Dan osnivanja Čehoslovačke 1918. godine, predsednik Češke odaje počast zaslužnim ličnostima u zemlji i dodeljuje im Orden belog lava. To je najviše priznanje u ovoj zemlji Evropske unije. Nekoliko dana pre državnog akta, premijeru se na potpis obično predoči popis dobitnika ordenja koji je već potpisao predsednik države.

Odlazeći premijer Andrej Babiš ovih dana je dobio takav popis, ali tamo gde se obično nalazi raskošno ukrašeni potpis predsednika, udaren je samo pečat na kojem stoji: Miloš Zeman (77. On se od 10. oktobra nalazi na odeljenju intenzivne nege Centralne vojne bolnice u Pragu, te je očigledno da nije bio u stanju da potpiše, navodi Dojče vele (DW).

Predsednik je trenutno hitno potreban zemlji: 8. i 9. oktobra u Češkoj su održani parlamentarni izbori na kojima je stranka premijera Andreja Babiša Akcija nezadovoljnih građana (ANO) izgubila od Saveza pet stranaka desnog centra na čelu s Demokratskom građanskom strankom (ODS). U Predstavničkom domu Savez je dobio većinu, odnosno 108 od ukupno 200 glasova. Ustav nalaže da predsednik države sada imenuje novog premijera, ali Zeman je na Intenzivnoj nezi, gde je završio dan posle izbora.

Od tada Kabinet predsednika objavljuje informacije kojima se umanjuje ozbiljnost Zemanovog zdravstvenog stanja. Predsednik je, kako je saopšteno iz njegove kancelarije, radno sposoban - tvrdnja koja je očigledno netačna s obzirom na to da se Zeman već dva nedelje nalazi na odeljenju intenzivne nege. Prema navodima dnevnog lista Deník N, koji se poziva na nekoliko pouzdanih izvora iz bolnice, Zeman ima teško oboljenje jetre.

Lekari: Zeman ne može da radi

Zemana prebacuju u bolnicu: Foto: EPA-EFE/Martin Divisek

Zemana prebacuju u bolnicu: Foto: EPA-EFE/Martin Divisek

Kako piše DW, 18. oktobra Miloš Vistrcil (ODS) kao predsednik Senata, Drugog doma češkog parlamenta, objavio je procene lekarskoj konzilijuma vojne bolnice koja se tiče da toga da li je Zeman i dalje u stanju da obavlja dužnost predsednika. Rezultati izveštaja, koji je potpisao direktor vojne bolnice i glavni Zemanov lekar general Miroslav Zavoral, kristalno su jasni.

"Miloš Zeman, predsednik Češke Republike, trenutno nije u mogućnosti da obavljati profesionalne dužnosti iz zdravstvenih razloga", rekao je Vistrcil na konferenciji za novinare.

"Prema navodima lekarskog tima Vojne bolnice u Pragu, dugoročna prognoza zdravlja predsjdnika Zemana smatra se krajnje neizvesnom s obzirom na prirodu bolesti, tako da se mogućnost povratka na posao u narednim nedeljama smatra malo verovatnom”, dodao je on.

Ustav predviđa razrešenje od dužnosti

Na osnovu člana 66, češki Ustav dopušta smenu predsednika ako iz zdravstvenih razloga ne može da obavlja dužnost. Oba doma parlamenta moraju sa time da se slože. Predsednik Senata Vistrcil najavljuje da će njegovo parlamentarno telo pokrenuti postupak za opoziv Zemana.

Pobedničke stranke u Predstavničkom domu, predvođene strankom ODS budućeg premijera Petra Fiale, načelno su spremne na ovaj korak. Ali, Fiala za sada poziva na suzdržanost.

"Do 8. novembra nisu potrebni nikakvi aktivni koraci predsednika. Za moguće aktiviranje člana 66. potrebana je novi izveštaj lekarskog konzilijuma koji bi se bio objavljen početkom novembra na osnovu kog će se da li je predsednik sposoban da obavljati svoje dužnosti", napisao je Fiala na svojoj Fejsbuk stranici.

Opoziv kao izvor napetosti?

Prema rečima profesora Tomaša Lebede, politologa sa Univerziteta u Olomoucu, oprezan pristup nove vladine koalicije ovom problemu je opravdan i primeren.

"Ovo je igra pridobijanja poverenja javnosti. Pitanje je może li se postići konsenzus među političkim strankama po pitanju Zemana i, kako kažu lekari, njegove nesposobnosti da u ovim okolnostima obavlja predsedničku dužnost ili će to postati deo političke borbe. Jer, delovi opozicije će to protumačiti kao pokušaj nove vladine koalicije da aktualnom predsedniku oduzme njegova ovlašćenja”, kaže profesor Lebeda za DW.

"Ovo bi mogla da bude vrlo opasna igra koja će produbiti podelu u češkom društvu", dodao je Lebeda.

Stručnjak za ustavno pravo Jan Kisela s Pravnog fakulteta u Pragu rekao je za češki radio da član 66 Zemana samo privremeno oslobađa njegove predsedničke dužnosti, odnosno da bi mogao da prestane sa primenom pošto se zdravstveno stanje predsednika poboljša. Do tada su njegova ovlašćenja podeljena između premijera, predsednika Parlamenta i predsednika Senata.

"Član 66 Ustava je jedna vrsta bolovanja, koje šefu države daje vreme da ozdravi", dodaje Kisela.

Ali, predsednik ostaje na dužnosti, pa nema pretnje od prevremenih izbora za novog predsednika - osim ako sam ne podnese ostavku. Zemanov drugi mandat ističe u martu 2023.

"To je i razlog zašto mora da se aktivira član 66. U suprotnom, Češka neće imati nikoga ko bi mogao da obavlja dužnosti predsednika države, iako je predsednik živ. A to sebi ne može da priušti nijedna država", naveo je Kisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.