Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aftonbladet: "Det finns ett stort demokratiskt problem med en oberoende riksbank"

"Det finns ett stort demokratiskt problem med en oberoende riksbank", skriver Lindberg och hänvisar till den S-märkta ekonomen Elinor Odeberg, som kommit fram till att människor som lånat för mycket helt enkelt har räknat med att politikerna kommer rädda dem om det blir problem.

– Väljarna vänder sig till politikerna när priserna ökar och med samhällsproblem överlag, man förväntar sig att det är politiken som ska lösa det. Inte teknokraterna på Riksbanken. Den diskrepansen mellan var människor tror att ansvaret ligger och var det faktiskt hamnar blir skadligt för demokratin, säger hon till Aftonbladet.

Tidningen föreslår nu att penningpolitiken ska utformas i samarbete mellan riksbanken och finansdepartementet.

"Annars kommer du och miljoner andra svenskar att fortsätta betala en jättehög ränta helt i onödan för att försvara ett system som helt uppenbart inte fungerar", skriver Anders Lindberg.

"Bolånetorskar"
Samtidigt döms resonemanget ut på nätet, där många menar att det är uppenbart att Anders Lindberg och hans expert Elinor Odeberg helt enkelt bara är sura för att de lånat för mycket.

"Hon som för diskussionen med Lindberg i artikeln köpte tillsammans med sin man en lägenhet för 9 miljoner i april 2022, och sommarställe för 1.25mkr förra månaden. Hon har nog *visst* egenintresse i att räntorna ska vara lägre kan man säga", skriver en användare i tråden Var tredje bolånetorsk behöver flytta om boräntan når 7%.

Vad Lindberg själv lånat går inte att se, då Anders Lindberg inte finns med offentligt i folkbokföringen.