Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aggressivt påhopp på Guillou

Recension

Ola Holmgren är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. Han har tidigare skrivit om bland andra Bob Dylan, Keve Hjelm och Peter Weiss . I ”Riksfilistern” analyserar han Jan Guillous författarskap.
Ola Holmgren är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. Han har tidigare skrivit om bland andra Bob Dylan, Keve Hjelm och Peter Weiss . I ”Riksfilistern” analyserar han Jan Guillous författarskap. Foto: Marika Ottosson.

Där finns intressanta resonemang om skillnaden mellan journalistik och konst, men de skyms av Ola Holmgrens raljanta ton om Guillous författarskap. Det gör ”Riksfilistern” till ett karaktärsmord förklätt till forskning.

På en bokmässa för länge sedan satt jag och grät i en soffa i paret Skarp/Guillous svit på Park Hotell i Göteborg. Den norska deckarförfattaren, tillika tidigare ministern, Anne Holt hade beskyddande lagt sin arm om mig när Jan Guillou gjorde entré. Han kastade en blick på mig och frågade syrligt vilken förläggare jag gjort olycklig nu. På detta svarade jag med ännu högre snyftningar. Guillou avlägsnade sig till en annan del av sviten och mer vin hälldes sannolikt upp, jag torkade mina tårar och avslutade kvällen i en annan svit på samma våning.

Detta är mitt enda samtal (nåja) med Jan Guillou, den enormt produktive, lästa, älskade och avskydde författaren med 53 böcker på meritlistan, journalisten som hyllats, prisats och satts i fängelse. Därtill programledaren som befunnit sig i svensk medias absoluta centrum i decennier. I sina kolumner i Aftonbladet läser han lusen av folk (bland annat mig) och dömer vad som är rätt och vad som är fel. Han har varit ordförande i Journalistklubben och äger tillsammans med sambon Anna-Marie Skarp ett av Sveriges mest framgångsrika bokförlag, Piratförlaget, som förlägger författare som Liza Marklund, Martina Haag och Mikael Niemi.