Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Alltför snabbskrivet om skolvåldet

Vesna Prekopic jobbade i 15 år inom skolvärlden. Idag är hon journalist, bland annat i Dagens Nyheter. ”Brottsplats: Skolan” bygger på hennes erfarenhet som rektor i en Stockholmsförort.
Vesna Prekopic jobbade i 15 år inom skolvärlden. Idag är hon journalist, bland annat i Dagens Nyheter. ”Brottsplats: Skolan” bygger på hennes erfarenhet som rektor i en Stockholmsförort. Foto: Louise Helmfrid.

Är boken ett resultat av förlagsvärldens nyhetshunger? Det frågar sig Björn Werner som har läst en förlängd version av Vesna Prekopics uppmärksammade reportage från insidan av skolan, men som aldrig riktigt går på djupet.

I oktober i fjol skrev frilansjournalisten Vesna Prekopic en mycket uppmärksammad text i DN Kultur om sitt år som rektor på en friskola i en Stockholmsförort. Formen var en kultursidesklassiker: vittnesmålet. I detta fall om sitt hemska år som rektor i en skola i en Stockholmsförort.

Scenerna hon beskrev var drabbande. Trettonåringar som spottar på henne. Hotar henne och hennes lärarkollegor med stryk. Föräldrar som står handfallna bredvid. Efter ett år fick det räcka. Det hade gått så långt att skolledningen bedömde att hotbilden mot henne blivit för hög för att få arbeta på plats. Synfältet flimrade med svarta prickar av stress.

Knappt ett år senare har Prekopic hunnit sammanställa en hel bok på samma tema. Den heter “Brottsplats skolan – Vittnesmål från en pågående kris” och har ett omslag som drar tankarna till kriminallitteraturens råa, kalla kioskvältarestetik. Också insidans form för tankarna ditåt. Prekopic har begärt ut anmälningar om elever som är våldsamma mot lärare från Arbetsmiljöverket. De tryfferar den korta bokens tjugo korta kapitel på 188 luftigt skrivna sidor.