Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Amnesty anklagar Eritrea för krigsbrott

Amnesty hävdar i en ny rapport att eritreanska trupper, lierade med etiopiska regeringsstyrkor, har begått krigsbrott i Tigrayregionen i Etiopien. Arkivbild från 2021.
Amnesty hävdar i en ny rapport att eritreanska trupper, lierade med etiopiska regeringsstyrkor, har begått krigsbrott i Tigrayregionen i Etiopien. Arkivbild från 2021. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Amnesty International hävdar i en ny rapport att eritreanska trupper har gjort sig skyldiga till krigsbrott som upprepade våldtäkter och summariska avrättningar av civila i Tigrayprovinsen i grannlandet Etiopien.

Organisationen baserar sig på geodata och intervjuer gjorda i år, ett halvår efter det att Etiopien och rebellerna i Tigray skrev på ett fredsavtal. Eritreanska trupper har understött etiopiska regeringsstyrkor men Eritrea har inte tagit del i eller skrivit på fredsavtalet. Soldater från Eritrea har fortsatt att begå övergrepp i Tigray även efter fredsavtalet, enligt Amnesty.

”Grymheterna mot civila har fortsatt i Tigray och eritreanska soldater har utsatt kvinnor för fruktansvärda övergrepp som våldtäkter, gängvåldtäkter och sexslaveri. Och män har avrättats”, säger Amnestys ansvarige för östra och södra Afrika, Tigere Chutah, enligt nyhetsbyrån AFP.