Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Amnestys kritik är helt verklighets­frånvänd”

En ukrainsk soldat framför en sönderbombad byggnad i Mykolaiv i Ukraina fredagen den 5 augusti. Till höger: Per Bauhn.
En ukrainsk soldat framför en sönderbombad byggnad i Mykolaiv i Ukraina fredagen den 5 augusti. Till höger: Per Bauhn. Foto: Evgeniy Maloletka/AP, Pressbild

I ett moraliskt perspektiv har Ryssland inte samma rättigheter som Ukraina i det pågående kriget. Amnesty undergräver sin egen trovärdighet när man klandrar Ukraina, skriver professor Per Bauhn.

Pressbild
Foto: Pressbild

”Den internationella humanitära rätten gör ingen skillnad” säger svenska Amnestys generalsekreterare Anna Johansson efter att Amnesty klandrat Ukraina för folkrättsbrott. Amnestys kritik handlar om att ukrainsk militär skulle ha utsatt den egna befolkningen för fara genom att skjuta mot den ryska invasionsarmén från befolkade bostadsområden. Kritiken vittnar om en sorts konventionsfetischism, där folkrättens regler tillmäts större vikt än de moraliska mål reglerna ska tjäna. Angripare och angripen ses som lika klandervärda om de bryter mot regeln. Men om detta är vad ”internationell humanitär rätt” går ut på, så är det knappast något som talar till denna rätts fördel.