Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Brunstiga rådjur ökar risken för trafikolyckor

Det gäller att vara uppmärksam som bilförare när bockarna är brunstiga och slåss och om honornas uppmärksamhet. Arkivbild.
Det gäller att vara uppmärksam som bilförare när bockarna är brunstiga och slåss och om honornas uppmärksamhet. Arkivbild. Foto: Pedersen, Terje/NTB/TT

Årets rådjursbrunst är i gång och då tenderar viltolyckorna att öka, eftersom bockarnas beteende – och fokus – förändras.

– Det är pojkar med hormoner och de kommer i 60 kilometer i timmen utan någon kontroll när de springer efter tjejerna, säger Kenneth Kronberg på Nationella viltolycksrådet.

Brunstperioden har startat för de svenska rådjuren. Under ungefär en månad kommer bockarna jagas och slåss om getternas uppmärksamhet och befästa sina revir. Därför gäller det att se upp, både på och vid sidan av vägen.

– Nu är det runt, runt, runt. Grabbarna har ingen koll på något, de är helt hopplösa när de bråkar och jagar varandra och det gör det helt omöjligt att hinna reagera på vägen. Det är svårt nog att göra det med högt gräs och så, men nu kommer de att fara ut i hög fart, säger Kenneth Kronberg.