Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dialogiska dikter riktar sig utåt och framåt

Ida Börjel (född 1975) debuterade 2004 med ”Sond”. Hennes diktsamling ”Ma” (2014) nominerades till Augustpriset och tilldelades bland annat Erik Lindegren-priset och Gerard Bonniers lyrikpris.
Ida Börjel (född 1975) debuterade 2004 med ”Sond”. Hennes diktsamling ”Ma” (2014) nominerades till Augustpriset och tilldelades bland annat Erik Lindegren-priset och Gerard Bonniers lyrikpris. Foto: Daniel Wester.

En dokumentär diktsamling inifrån ett museimagasin. Kan det vara spännande? Jo, tycker SvD:s kritiker som finner både upptäckarglädje och rörelse mellan pärmarna, långt ifrån ett introvert hårklyveri.

Arkivet framstår med fog som en av människans sinnrikaste uppfinningar. Den är inte bara en materiell uppenbarelse av våra predikament – att existera i tiden och rummet; vår (o)förmåga till att glömma och minnas på nytt; vår dröm om en framtid i vilken vi begriper och blir begripna – utan även ett verktyg till att förstå denna belägenhet med.

Arkivet har i detta avseende – och i många fler! – en djupt sammansatt och vidlyftig relation till litteraturen. Med andra ord förefaller det passande att Ida Börjel skrivit en dokumentär diktsamling, ”Omsorgslabyrinten” kallad, för att undersöka just denna institution.