Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Drömmen om en rättvis värld faller sönder

Jakob Hultcrantz Hansson omgiven av Sonja Lindblom, Andreas Anterot och Amina Avdić.
Jakob Hultcrantz Hansson omgiven av Sonja Lindblom, Andreas Anterot och Amina Avdić. Foto: Patrick Degerman

”Jernbanan” är en hyllning till Sara Lidmans nästan bibliska beskrivning av den västerbottniska världen före industrialismen. Den musiksatta uppsättningen växer när ensemblen blir mer självsäker.

Det börjar liksom bakifrån. Didrik Mårtenson sitter redan från början fängslad på Långholmen för förskingring. Han, myrdikaren och fantasten, han som längtat så efter att via en ny järnväg ta Stockholm och Konungen till västerbottniska Lillvattnet och visa dem frosten, tranorna och slitet. För att nå dit tvingas han att bygga handelsbod, ta över kommunen, lägga ut kontrakt och låna penningar. Han är så ivrig att vilja alla väl att han låter andra ta hans eget liv ifrån honom. Didrik luras av stormännen på skog, och sin demokratiska dröm.

Västerbottensteater i Skellefteå hyllar med ”Jernbanan” att ett jämnt sekel gått sedan Sara Lidman föddes. Scenen är storslagna Sara kulturhus som invigdes 2021 – byggt av prima västerbottnisk skog. Nu iscensätter man ”Jernbanesviten” som omfattar en hel rad romaner som här blivit musikalisk berättarteater för sju aktörer. Folkteater om en bygd och en tid, om oegennytta och svikna visioner. Om det sistnämnda handlar om idag är upp till betraktaren.