Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Enormt fängslande om mardrömmen Katrina

Vera Farmiga som kirurgen Anna Pou.
Vera Farmiga som kirurgen Anna Pou. Foto: Russ Martin/Apple TV+

Den lågmälda dramaserien ”Five days at Memorial” hade mått bra av en lite mer driv. Men de fem första avsnitten fångar orkanens omfattning ner i minsta svettdroppe.

Orkanen Katrina drabbar New Orleans.

Orkanen Katrina drabbar New Orleans.

Foto: Apple TV+

Seriestarten är förrädiskt stillsam. Platsen är sjukhuset Memorial Medical Center i New Orleans, kvällen den 29 augusti 2005. En storm är på väg, men det är storm­säsong i södra USA och hysteriska oväder har stan sett många gånger förut. I det stadigt byggda sjukhusets lobby har ett antal männi­skor parkerat sig för att vänta ut vind­arna, i rummen och salarna ligger ungefär lika luttrade patienter. Det här kommer att gå över, det vet ju alla.

Vad ingen av dem ännu vet är att Katrina, som den annalkande stormen döpts till, kommer att bli den värsta naturkatastrofen i USA:s historia – inte bara på grund av vindarna, utan för att stans skydds­vallar mot havet snart ska brista och fylla sjukhuset med vatten och död. Strömmen kommer att försvinna, reserv­generatorerna som driver allt från respiratorer till luftkonditionering slås ut, medicinerna, maten och dricksvattnet tar slut, korridorerna fyllas av avloppsvatten och klibbig 40-gradig luft, evakueringsmöjligheterna bli mardrömslikt svåra.