Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

EU inför nya sanktioner mot Belarus

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett tal i Europaparlamentet. Nu inför EU nya sanktioner mot landet. Arkivbild.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett tal i Europaparlamentet. Nu inför EU nya sanktioner mot landet. Arkivbild. Foto: Julien Warnand/AP

Inför årsdagen av presidentvalet i Belarus i augusti 2020 – ett val som genomfördes under odemokratiska former och följdes av omfattande folkliga protester – inför EU nya sanktioner mot landet.

Åtgärderna ska ses som ett svar på Belarus stöd till Rysslands aggression mot Ukraina och riktas, enligt ett pressmeddelande som publiceras på den svenska regeringens hemsida, mot ”personer ansvariga för förtryck av den belarusiska demokratiska oppositionen samt mot företag med kopplingar till den belarusiska regimen”.

”Regeringen fördömer de inskränkningar av demokratin och de mänskliga rättigheterna som vi fortsatt ser i Belarus. Med de nya åtgärderna visar Sverige och EU att vi står på det belarusiska folkets sida och stödjer landets demokratiska krafter”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar.