Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Expert: Afrikanska kaoset i Järva har inget med invandring att göra

Järvafältet förvandlades till rena krigszonen på torsdagen när tusentals eritreaner – regimtrogna och regimlojala – rök ihop med varandra.

Minst 55 personer uppges ha skadats – varav flera svårt. Bland de skadade finns även poliser, som utsattes för stenkastning.

Händelsen har väckt starka reaktioner från många håll. En av dem som reagerar är riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M).

"Skrämmande bilder från Järva. En aggressiv folkmassa är bland de svåraste situationerna att hantera som polis. Det är ett viktig politiskt ansvar att vi nu fortsätter bedriva en kriminal- och migrationspolitik som gör denna typ av våldsamt kaos till en historisk parantes", skriver Kärrholm på Twitter.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, reagerar dock starkt på att M-politikern antyder att det inträffade på något sätt skulle ha med invandringen att göra.

"Hej. Hur menar du att det som sker/tt i Järva skulle vara något nytt i sig och ha med migrationspolitik att göra? Här följer en lista med kravaller under 1900-talet. Ofta tusentals deltagare - och långt före det att Sverige blev ett invandringsland", svarar Hinnfors och länkar till en lista med kravaller på Wikipedia.

Hej. Hur menar du att det som sker/tt i Järva skulle vara något nytt i sig och ha med migrationspolitik att göra? Här följer en lista med kravaller under 1900-talet. Ofta tusentals deltagare - och långt före det att Sverige blev ett invandringsland. https://t.co/jyYFz62CNd

— Jonas Hinnfors (@jonas_hinnfors) August 3, 2023

Fredrik Kärrholm svarar:

"Hej! Du frågar vad det som sker i Järva har med migrationspolitiken att göra: Det är en konflikt mellan eritreaner som flyttat till Sverige. Angående din lista har jag skrivit en längre artikel i Fokus om hur dagens kravaller skiljer sig från dåtidens."

Statsvetarprofessorn kontrar med att konstatera att "stora folkmassor som går bärsärk mot varandra" verkligen inte är "ett nytt fenomen".

Flera användare skriver till Hinnfors att hans inlägg är bland det mest korkade de någonsin läst.

"Tack för din kommentar", svarar professorn dessa användare om och om igen.

Tack för din kommentar

— Jonas Hinnfors (@jonas_hinnfors) August 3, 2023