Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Folket i uppror – då flörtar Xi Jinping med väst

Foto: Vincent Thian/AP

PODD | Massiva demonstrationer skakar Kina. Folket protesterar mot de hårda covidrestriktionerna, och kräver också Xi Jinpings avgång. Samtidigt försöker presidenten tina upp de frostiga relationerna till väst.

En ödesdiger eldsvåda som krävde tio människors liv blev gnistan till det folkliga uppror vi nu ser rasa över stora delar av Kina. Människor går man ur huse för att demonstrera mot att de tre år efter covidutbrottet mer eller mindre fortfarande är inlåsta. Men i statlig media märks demonstrationerna inte alls av.

De kinesiska protesterna kommer väldigt olägligt för president Xi Jinping som nyligen inlett en charmoffensiv mot väst. För två veckor sedan träffade han den amerikanska presidenten Joe Biden i samband med G20-mötet på Bali. Det tre och en halv timme långa samtalet resulterade bland annat i att den amerikanske utrikesministern Antony Blinken ska åka till Peking för vidare diskussioner.

På en kvart får du veta vad chanserna är för att Xi Jinping ska lyckas få omvärlden på fall, om han samtidigt fortsätter att tysta ner det folkliga upproret.

Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

SvD:s podd Dagens story: Folket i uppror – Xi Jinping flörtar med väst