Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Folkomröstar om EU-försvaret: "Politisk fråga"

Valplakat inför folkomröstningen gällande det danska försvarsförbehållet på Store Torv i Rönne på Bornholm. Den 1 juni ska danskarna folkomrösta om Danmark ska delta fullt ut i EU:s försvarssamarbete.
Valplakat inför folkomröstningen gällande det danska försvarsförbehållet på Store Torv i Rönne på Bornholm. Den 1 juni ska danskarna folkomrösta om Danmark ska delta fullt ut i EU:s försvarssamarbete. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu ska danskarna folkomrösta om huruvida Danmark ska delta fullt ut i EU:s försvarssamarbete.

Det förbehåll som landet har på området har blivit allt mer märkbart på senare år, men i praktiken har det inte spelat någon roll, anser en försvarsforskare.

När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari förändrades det säkerhetspolitiska läget radikalt i Europa. Tio dagar senare kom beskedet att det danska folket ska folkomrösta om att delta i EU:s försvarssamarbete fullt ut.

– Det fanns en tid före Rysslands anfall på Ukraina och det finns en tid efter, sade statsministern Mette Frederiksen (S) på kvällen den 6 mars när hon tillsammans med flera oppositionspartier höll en presskonferens om att en folkomröstning ska hållas.