Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Företagare kopplas till ryska militärprojekt

Teckning på den misstänkte mannen med dennes advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt i november. Arkivbild.
Teckning på den misstänkte mannen med dennes advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt i november. Arkivbild. Foto: Anders Humlebo/TT

Den svensk-ryske företagare som står åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet kopplas till flera hemliga ryska militärprojekt.

Enligt åklagaren har han skickat eller försökt skicka produkter till Ryssland som kan knytas till byggen av militära fartyg och en ”spionsatellit”.

En ”anskaffningsagent” som agerat mellanhand åt ett sanktionsbelagt Ryssland i landets jakt på avancerad teknik från väst för att bygga upp sin krigsmakt. Så beskrev åklagare Henrik Olin den 60-årige man med rötter i Ryssland som står åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet när rättegången inleddes under måndagen.

På tisdagen fortsatte åklagaren sin sakframställan med olika exempel på hur mannen, genom sina Stockholmsbaserade bolag, köpt in högteknologiska produkter på uppdrag av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och med falska uppgifter fört dessa vidare till Ryssland.