Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Förläggaren Tomas Fischer död

Enligt familjen dog Tomas Fischer i en drunkningsolycka på Sankt Barthélemy, en tidigare svensk koloni där han bott sedan många år. Ön tillhör numera Frankrike.

Tomas Fischer var i början av sin karriär mäklare på Carnegie Fondkommission men grundade senare den egna firman Fischer & Partners.

Bokförläggare blev han genom att köpa dåvarande Författarförlaget i mitten av 1980-talet och döpa om det till Fischer & Co.

Förlaget gav senare ut en rad böcker av politiskt känslig karaktär, bland annat granskningar av hur feministiska trender påverkat hanteringen av det så kallade Da Costa-fallet, där två läkare pekades ut som kvinnomördare och blev av med sina läkarlegitimationer utan att dömas för något brott.

Utgivningen skedde under en tid då inget annat förlag vågade befatta sig med boken och ledde till att Fischer hamnade i konflikt med sina egna anställda, då den feministiska vd:n Agneta von Schinkel gick emot styrelsen och försökte refusera boken av feministiska skäl. Ett försök som dock misslyckades och ledde till att feministen sade upp sig som vd.

Under 1980-talet finansierade Fisher privatspanaren Ebbe Carlssons egna utredningar av Palmemordet, vilket väckte uppståndelse.

Tomas Fischer blev 81 år.