Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Forskning: Demokratins ställning ifrågasatt

Politiker och opinionsbildare över hela det politiska spektrumet har på senare tid allt oftare gett uttryck för att demokrati inte ska ses som en överideologi, skriver forskare på DN Debatt. Arkivbild.
Politiker och opinionsbildare över hela det politiska spektrumet har på senare tid allt oftare gett uttryck för att demokrati inte ska ses som en överideologi, skriver forskare på DN Debatt. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Majoriteten av svenskarna anser att demokratin tillfälligt kan begränsas för att hantera samhällsproblem och kriser, visar en undersökning som presenteras på tisdagen.

Till exempel anser över 60 procent att demokratin tillfälligt ska kunna sättas åt sidan för att hantera klimatkriser. En lika stor andel anser att grov brottslighet ger anledning till att inskränka demokratin för att komma till rätta med problemet. Motsvarande siffra för pandemi är drygt 70 procent.

Undersökningens författare, professor Sten Widmalm och docent Thomas Persson vid Uppsala universitet, skriver på DN Debatt att resultaten är oroväckande: