Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Försvarsmakten ska utbilda soldater åt Zelenskyj

Under hösten kommer instruktörer från Försvarsmakten att ansluta till den pågående militära utbildningen. Något som grundar sig i en förfrågan från Storbritannien.

"Mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina behöver den ukrainska militären stöd med grundutbildning av fler soldater för att försvara sitt land. Att Sverige på begäran av Storbritannien nu bidrar med instruktörer är ett led i att bygga säkerheten tillsammans med andra länder", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Utbildningen som de ukrainska medborgarna får omfattar bland annat sjukvård, vapentjänst och strid.

"En viktig del av utbildningen är också folkrätt och krigets lagar", påpekar den svenska myndigheten.

Ukraina har haft problem med efterlevnaden av bland annat reglerna om behandling av krigsfångar, som regelmässigt avrättats av vissa förband. Även tortyr och olika former av stympningar av tillfångatagna soldater har förekommit på båda sidor i kriget.

Enligt regeringsbeslutet har Försvarsmakten möjlighet att under tidsperioden 12 augusti till 31 december 2022 skicka upp till 120 personer till Storbritannien. Det svenska bidraget kommer ansluta till utbildningen så snart det är praktiskt möjligt.

Sedan 2018 deltar Försvarsmakten även i den av Kanada ledda utbildningsinsatsen, Operation Unifier, där ukrainska säkerhetsstyrkor har utbildats på plats i Ukraina. I februari 2022 drog den kanadensiska ledningen dock tillbaka all personal från insatsen.