När deltagarna anlände till kommunfullmäktiges möte i Uppsala konserthus möttes de av krav på isytor för alla idrotter, inte bara med fokus på ishockey. Den utredning av arenaalternativen som gjorts är enögd, enligt konståkarna:

– Man har bara tillgodosett ishockey, trots att direktiven talade om en bred utredning. De förslag som nu finns skulle fungera väldigt illa för konståkarnas träningsmöjligheter och inte vara möjliga att använda för nationella tävlingar, säger Elisabet Gustafson, ordförande i Uppsala allmänna konståkningsklubb.

I måndagskvällens demonstration deltog även Uppsala skridskoklubb. Tillsammans har de båda föreningarna drygt 600 medlemmar. Förhoppningen är att deras behov och önskemål ska nå fram till både beslutsfattarna, inför avgörandet i arenafrågan som väntas om en månad, och till allmänheten:

Artikelbild

| Konståkarna demonstrerade inför kommunfullmäktiges möte i Uppsala konserthus på måndagskvällen.

– Om Uppsalas invånare får del av våra synpunkter så tror vi de förstår att bredden i isidrotterna behöver tillgodoses bättre. Vi är absolut inte emot hockey men vill att alla ska få vara med, säger Elisabet Gustafson.

Som UNT tidigare rapporterat är meningarna delade i de synpunkter som lämnats till kommunen om arenaplanerna. Almtuna IS tillhör dem som är positiva till en ny arena i kvarteret Kölen, intill reningsverket i södra Uppsala.

LÄS MER: Konståkare sågar arenautredning

I kommunens utredning om placering av en ny arena finns två alternativ – antingen på Gränby sportfält där Gränbyhallen finns i dag eller i kvarteret Kölen nära Fyrisån, mitt emot Stadsträdgården. Där föreslås en arena med plats för 5 000 besökare.

I måndagens UNT förklarade kommunalrådet Erik Pelling (S) att konståkningsklubbarna kommer att kunna påverka de investeringar som ska göras på Gränby sportfält, där andra issporter än ishockey ska få del av satsningarna.