Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Gayflaggan hissas åter i Sölvesborg efter att SD kuppats bort

Sverigedemokraterna, som är överlägset störst parti i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg, styrde tidigare kommunen tillsammans med Moderaterna.

År 2019 beslutade den styrande SD-koalitionen att sluta hissa prideflaggan vid kommunala byggnader, något som väckte stor vänsterilska.

Efter valet i höstas gjorde M under kuppartade former slut med sitt samarbete med SD och tog istället makten över kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Nu har det vänsterliberala kommunala styret beslutat att regnbågsflaggan ska vara hissad utanför stadshuset i Sölvesborg under veckan från måndagen den 31 juli till lördagen 5 augusti.

– Det är jag som tagit det beslutet. Det är en symbolhandling för kärlek och allas lika värde, dessutom är det Stockholms Pridevecka som väl brukar ses som den officiella veckan, säger Birgit Birgersson-Brorsson, som är kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Blekinge.

De flesta dagar flaggar Sölvesborgs kommun med sitt stadsvapen. Svenska flaggan hissas på de dagar som regeringen bestämt om allmänna flaggdagar. Kommunen hissar även FN-flaggan under FN-dagen.

Det är kommunstyrelsens ordförande eller kommunchefen som bestämmer om man ska flagga vid andra tillfällen än de som särskilt anges i författningssamlingen.