Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Har Tidö-partierna ett mäktigt inre kabinett?

En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar.
En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar. Foto: Foto, Gustaf Månsson och Staffan Löwstedt, illustration, Henrik Malmsten

PODD | Veckans fråga kommer från Isak som undrar om Tidö-partiernas ledare har ett inre kabinettet med makt? Och framförallt om det har någon egen, självständig beslutanderätt? Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson har svaren.

Veckans fråga kommer från lyssnaren Isak och handlar om en tradition som inleddes av statminister Ingvar Carlsson för över 30 år sedan: att ha ett inre kabinett i regeringskansliet. Frågan kommit fram den senaste tiden när S-ledaren Magdalena Andersson pratat om Tidö-partiernas inre kabinett. Maggie Strömberg har närstuderat ämnet.

”Man minns ju att under Fredrik Reinfeldts tid var det här mytomspunnet. Det inre kabinettet som sågs varje torsdag, partiledarna och statsministerns statssekreterare tror jag.”

Den nuvarande regeringen har omnämnt inre kabinett i Tidöavtalet. Maggie Strömberg berättar att det rör alla partiledarna i olika konstellationer.

”Det ska finnas två olika inre kabinett. Ett med alla fyra (partiledarna) som ska behandla Tidö-ärenden, och ett med de tre regeringspartierna.”

Men när Maggie Strömberg ringer partiernas olika presskontakter så vet ingen riktigt hur dessa inre kabinett verkligen fungerar. Torbjörn Nilsson undrar om Tage Erlanders regering hade en bättre lösning?

”På Tage Erlanders tid så fanns det en inre cirkel men det var ingen som var så dum att de satte ett namn på den, för det skapar problem. Här har man två namn, två inre kabinett, alltså typ institutioner på pappret men de verkar inte existera i verkligheten.”

I SvD:s podd Politiken får du hjälp att ligga steget före i svensk inrikespolitik. Nya avsnitt varje tisdag och fredag.