Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hårt och magiskt skrivet om motstånd

Magda Szabó (1917–2017) var en ungersk författare, poet och dramatiker. Ett flertal av hennes romaner har översatts till svenska.
Magda Szabó (1917–2017) var en ungersk författare, poet och dramatiker. Ett flertal av hennes romaner har översatts till svenska. Foto: Interfoto /IBL Bildbyrå

1943 slits tonåriga Gina från sin trygga överklasstillvaro i Budapest och skickas till ett kalvinistiskt internat. Hanna Johansson läser en hård och magisk ungdomsroman om motstånd.

Somliga barndomsminnen har mer gemensamt med de myter som omgärdar nationer än med minnena från senare i livet. De är förvrängda och groteskt storslagna, förhärligande och falska, överdådiga berättelser som ställföreträdare för den verklighet som vid tidpunkten för minnet var för komplex, eller plågsam, för barnet att förnimma.

En sådan glidning mellan smärtsam verklighet och beslöjad saga är central i den ungerska författaren Magda Szabós ungdomsroman ”Abigél”, översatt till svenska av Eva-Teresia Lundberg och utgiven av Nilsson förlag – ett förlag som utöver sin fantastiska utgivning av översatt litteratur också har den goda smaken att skriva ut översättarens namn på omslaget.