Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Hassan" redan på väg tillbaka till Sverige

Utvisningen av de 26 irakiska medborgarna på tisdagen uppmärksammades inte minst på grund av SD:s raderade inlägg med budskapet "Hejdå Hassan".

Regeringen har lyckats få Irak att gå med på att ta emot medborgare som inte frivilligt gått med på att återvända eller utvisas på grund av brott.

Ekot har pratat med en av de utvisade, som vill vara anonym. Samtalet skedde redan på tisdagskvällen när planet just landat i Bagdad, som mannen beskriver som "helvetet".

Mannen, som vi väljer att kalla Hassan, är kurd och kommer från Irakiska Kurdistan – en fredlig och relativt välmående region för just kurder. Dit vägrar den aktuella kurden dock uppenbarligen att återvända.

Han säger till Ekot att han nu ska ta sig till staden Erbil. Därefter planerar han att resa vidare till Turkiet för att – sannolikt med hjälp av människosmugglare – återigen invandra illegalt till Sverige.

Hassan har enligt Ekot bott i Sverige i över tio år men kan inte göra sig förstådd på svenska.

Enligt Migrationsverket befinner sig just nu 70 ytterligare personer i förvar i väntan på utvisning till Irak. Hur många som faktiskt tänker stanna kvar i hemlandet återstår att se.