Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Juli: Största boprisfallet på tio år

– Det här är den största månadsvisa prisnedgången på tio år, men eftersom det alltid säljs färre bostäder i juli kan priserna variera mer då. Om konjunkturen förvärras och arbetslösheten stiger skulle priserna kunna falla ännu kraftigare framöver, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett utskick.

I Storstockholm minskade priserna mest – med hela 5 procent medan de i centrala Stockholm gick ner med 4 procent. I centrala Göteborg var nedgången 1 procent och i Storgöteborg sjönk priserna med 2 procent i juli. I centrala Malmö minskade priserna med 3 procent och i Stormalmö backade de med 1 procent.

– Även om unga och ensamhushåll drabbas hårt av stigande räntor och konsumentpriser, så kommer intresset för mindre bostäder i orter med högskolor och universitet sannolikt att öka i samband med terminsstarten. Normalt ökar antalet bostadsaffärer under sensommaren och hösten. Vi tror på ett liknande mönster även i år, även om det inte kommer ske lika många försäljningar som under de senaste åren, säger Marcus Svanberg.

I Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö sjönk villapriserna med 2 procent den gångna månaden, medan de i riket som helhet sjönk med 1 procent. Under året som gått har villapriserna i landet ökat med 1 procent. I Jämtland, Västernorrland och Värmland har villapriserna stigit med 7 procent under året, vilket är mest i landet.

– Hela två av tre svenskar äger sitt boende, och för dem innebär stigande räntor i kombination med en hög inflation att marginalerna i boendeekonomin minskar. För den som funderar på att köpa en bostad framöver är det klokt att göra en tydlig budget och ta höjd för en högre ränta, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med 7 procent, en markant långsammare ökningstakt än det prisrallyt som varit senaste åren. I Jämtland har dock priserna stigit med 21 procent det senaste året, medan de i Norrbotten legat stilla.