Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kommer någon handla på H&M om fem år?

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

PODD | Det har gått över 70 år sedan den första H&M butiken såg dagens ljus. Sedan dess har det svenska modeundret etablerat sig världen över. Men fallande vinst och ny konkurrens skapar stora utmaningar. Vad kommer H&M egentligen vara i framtiden och vem kommer handla där?

H&M:s affärsmodell är förlegat, menar Gabriella Wulff, forskare vid Institutionen för företagsekonomi och textilt management på högskolan i Borås. Anledningen? Dels de stora volymerna kläder som produceras i ett samhällsklimat där frågan om branschens miljöpåverkan blir allt högre. Men dels handlar det också om konsumenternas nya beteende, där man vill ha det senaste modet snabbare.

Här har det kinesiska klädmärket Shein kommit in och satt termen ”ultra fast fashion” på marknaden. Sheins algoritmer söker av nätet varje dag i jakt på nästa design. Bolaget vet i princip vad konsumenten vill ha innan kläderna är sydda. Och nya plagg produceras till en början i små volymer. Varor som konsumenten klickar hem produceras det mer av. Shein har på detta sätt blivit en favorit hos Generation Z, som vill konsumera det senaste till låga priser.

Håller den svenska succéexporten H&M på att bli omodern?

På en kvart får du veta om H&M kan uppfinna sig själv på nytt och vad dom behöver göra för att vinna nya konsumenters hjärtan i framtiden. Med Sara Bränström, reporter på SvD Näringsliv och Björn Jeffery, tech-analytiker.

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.