Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Krisen blottar den svenska osäkerheten”

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och USA:s president Joe Biden på ett möte med de nordiska statsministrarna den 13 juli i år.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson och USA:s president Joe Biden på ett möte med de nordiska statsministrarna den 13 juli i år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att alliera sig med supermakten USA ger inga bonuspoäng i dagens Mellanöstern. Och i Sverige finns en villrådighet som blir tydlig i dagens kris kring koranbränningarna, skriver Elisabeth Özdalga.

Från att under efterkrigstiden gjort sig känt i världen för sitt fredsarbete och sin alliansfrihet har Sverige på kort tid bytt fot och ställt in sig i ledet bakom USA och Nato. Ett resultat av detta är att Sverige under det pågående kriget i Ukraina inte bara avstått från att – i enlighet med sitt tidigare ”dna” – ta egna initiativ till fredliga lösningar, utan också förhållit sig passivt till andra aktörers fredsinitiativ. Sverige är inte längre en i utrikesfrågor självständig (neutral) nation med sikte på fredligt samarbete, utan en del av en offensiv militärallians. Denna förändring sker dessutom i en tid av ökade geopolitiska spänningar.