Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kristna förföljs – inga rubriker i Sverige

Full svensk religionsfrihet dröjde ända till 1977.
Full svensk religionsfrihet dröjde ända till 1977. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Historiskt sett är religionsfrihet ett radikalare koncept än de flesta svenskar inser. Nu höjs röster om att upphäva den. Riskerar vi en ny intolerans? Det menar Jacob Rudenstrand.

”Den första rättigheten” – så heter Jacob Rudenstrands bok om religionsfrihet, utgiven på Timbro och med undertiteln ”Frihet till religion. Frihet från religion”. Det är ingen stor volym – bara 267 sidor – och den är definitivt inte heltäckande, vad ämnet beträffar. Men det är en läsvärd bok.

Historiskt sett är religionsfrihet ett radikalare koncept än de flesta svenskar inser. Det normala har varit att vi alla måste hålla oss till en enda, av staten offentligt påbjuden tro. Det svenska lågvattenmärket nåddes på riksdagen i Örebro 1617. Enligt den stadga som antogs skulle alla svenska avvikare från den rena lutherska läran dömas till antingen landsförvisning eller döden. Endast långsamt luckrades denna inställning upp på 1700- och 1800-talen, och det dröjde till 1977 innan religionsfriheten slutligen stadfästes genom att förbudet mot att grunda kloster avskaffades.