Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lesbisk badortsskildring: Mer kiosklitteratur än klassiker

Författarparet Tove och Hanna Folkesson har skrivit en gemensam roman om kärlek i societetsmiljö på ett svunnet Öland, med illustrationer av Hanna Folkesson.
Författarparet Tove och Hanna Folkesson har skrivit en gemensam roman om kärlek i societetsmiljö på ett svunnet Öland, med illustrationer av Hanna Folkesson. Foto: Sofi Folkesson

Mustiga miljöskildringar och oväntad kärlek kan läsaren njuta av i ”Badort”. Det blir smetigt på ett ofta härligt sätt. Men ibland blir romanfigurerna väl stereotypa, i en sommarskildring som gör en oväntad reklam för Öland.

”Det hände ofta i salongen på casinot, när två unga flickor åtrådde varandra”, skriver Marcel Proust om den fiktiva badorten Balbec, ”att ett slags ljusfenomen uppstod, liksom ett fosforescerande flöde mellan dem.” De lesbiskas lysande blickar kan rentav sätta ”en del av atmosfären i lågor”.

Ett liknande bildspråk präglar Hanna och Tove Folkessons kärlekshistoria ”Badort”. Epigrafen är hämtad från ordet ”eld” på synonymer.se: ”låga, flamma, glöd; brand ” och så vidare. Vi fattar, det kommer att gå hett till här. Flera byggnader brinner också ner. Men mest är elden metaforisk, och snarare en mild glöd (inga explicita sexskildringar). Parets första gemensamma roman är en sentimental kärleksberättelse från en förfluten badortsepok, rikligt illustrerad med Hanna Folkessons enkla men fina kolskisser av händer, hus och blommor.