Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liberala teorin: "Slumpen" bakom våldsutvecklingen i Sverige

"Tänk om gängkrigen beror på slumpen?" lyder rubriken till ledaren av Elias Rosell.

Han avfärdar både "vänsterns favoritförklaring: fattigdom och ojämlikhet" och "högerns favoritförklaring: invandringen".

Även andra europeiska länder har ju haft invandring utan att få en lika allvarlig gängkriminell våldsspiral som Sverige, konstaterar Rosell.

Att knarkhandeln skulle ligga bakom duger ju inte heller som förklaring eftersom droger säljs även i andra länder, fortsätter liberalen.

"Om inte ökad ojämlikhet, ökad invandring och ökad illegal droghandel är den stora orsaken till våldet, vad är då orsaken?" frågar sig Elias Rosell alltså.

Han ger själv följande svar:

"Brå konstaterar att skjutningar ofta följs av andra skjutningar. Över tid leder det till en inflation i våldsanvändning. Vidare spekulerar Brå om att det faktum att denna våldspiral startade i Sverige, och inte i något annat land med liknande förutsättningar, faktiskt kan bero på slumpen."

Detta "kan verkligen låta som en dålig bortförklaring", medger Rosell, men "att man inte gillar svaret gör det inte osant".

Ledarartikeln har hånats av flera personer på sociala medier.

Vänsterns verklighetsbeskrivning har nått sin slutpunkt. pic.twitter.com/ptU8ZmX4V6

— Henrik Jönsson (@jonsson_henrik) September 24, 2023

Etablissemanget, med Östersundsposten i spetsen, klamrar sig fast vid det sista halmstrået: "slumpen"... Ur texten: "...det faktum att denna våldspiral startade i Sverige, och inte i något annat land med liknande förutsättningar, kan faktiskt bero på slumpen." (citat från BRÅ)...… pic.twitter.com/GTukY2vTPF

— JensGanman (@JensGanman) September 23, 2023