Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Londons bästa krogupplevelser 2023

Foto: Speedboat Bar / Joe Howard

Operalunch, en musikalisk japan och stjärnkrogens nya gröna ansikte. Detta är Londons bästa krogupplevelser just nu.

1 / 6

Elis: Delad njutning

Tallrikar till för att delas, viner för att njutas. Det är tanken bakom brasiliansk-italienske Rafael Cagalis nya krog Elis. Den flerfaldigt prisbelönte kocken är mest känd för sin förfinade kokkonst. Hans tvåstjärna Da Terra ligger till och med i samma byggnad: storslagna Town Hall Hotel. Men på Elis med 30 kuvert är fokus på tolkningar av barndomens rustika mat. Vi blir särskilt imponerade av kalvtartar med rökt benmärg och strimlad potatis, liksom de mjuka tacos vi fyller med läcker svampragù och chimichurri. I stället för en flaska vin rekommenderas att be om ett par glas av personalens favoriter, både överraskande och väldigt goda.

2 / 6

Piazza at The Royal Opera House: Smakfullt på operan

Kungliga operans femte våning huserar säregna pärlor: den febrila kostymavdelningen som går att spana på genom stora fönster. En underbar terrass med utsikt över Covent Garden. Samt stilrena restaurangen Piazza som fram tills i höstas endast var öppen för gäster med biljett till en föreställning. Nu hälsas alla välkomna att smaka på kökets moderna brittiska rätter lagade på de bästa råvarorna. Mousserande från Ridgeview i Sussex, fisk från hovleverantören James Knight of Mayfair och ostar från Londons äldsta osthandlare Paxton and Whitfield. Tipset är att komma för lunch. Smakerna är lika bra, vyerna snäppet bättre.

3 / 6

Mu: Japansk tonsättning

Låt inte den ruffiga exteriören vilseleda. På storstadsmedvetet vis har graffitin behållits medan interiören på nyöppnade Mu grundligt putsats upp. Där man i typiskt minimalistisk miljö präglad av trä och dämpade ljuskällor serverar noga genomtänkt japansk mat till tonerna av livejazz. Är det en riktigt bra krog eller ett musikhak? Både och! Lika mycket omsorg har lagts vid örats njutning som smaklökarna. De större rätterna är goda, inte minst tempura på kummel med wasabikryddade gröna ärtor. Småtallrikarna stjäl dock showen; pankoströsslad hjärtsallad med miso och pilgrimsmusslorna smorda med yuzuskal och grön chilipeppar är särskilt minnesvärda.

4 / 6

Pied à Terre: Klassiker i nya kläder

På en av Londons främsta haute cuisine-bastioner har man haft Michelinstjärnan i 30 års tid. I allt från sober dekor till prickfri service andas Pied à Terre den gamla skolans finkrog. Å andra sidan: Atenbördige köksmästaren Asimakis Chaniotis tar allt mer ut de innovativa svängarna i sin minutiösa fransk-grekiska mat. Två avsmakningsmenyer om fyra, sex eller tio tallrikar står i centrum. En klassisk – samt en växtbaserad som sedan sitt intåg i fjol lett till nya prisregn. Den exceptionella gastroexpertisen genomsyrar allt, från husets ”veganzola” till dovhjortsossobuco med kvitten och tryffel. C’est merveilleux! Vinpaketet är ett måste.

5 / 6

Speedboat Bar: Thailändsk snabbåt

Centrala London är numera begåvat med utomordentliga thaikrogar. Den senaste, färgstarka Speedboat Bar, är mycket möjligt den bästa. Här vill kock Luke Farrell – som tillbringar halva tiden i Bangkok, halva tiden i sina unika växthus i Dorset – att gäster ska förflyttas direkt till neondränkta gatan Yaowarat i den thailändska huvudstaden. Det är skönt stökigt och lite högljutt, och smakar och doftar därefter. Himmelskt! Vågar vi kalla det genuint? Kanske. Farrell har skapat djungellika mikroklimat i sina drivhus för att kunna laga typiska recept på asiatiska ingredienser utan att importera dem. Missa inte chiliångande tom yam mama-nudlar och utsökt currymakrill.

6 / 6

Tozi Grand Café: I ny stadsdel

Upprustningen av det legendariska fabriksområdet Battersea Power Station har lett till en närapå helt ny Londonstadsdel. Via egen entré inom nyöppnade hotellet art’otel hittas lika nya Tozi Grand Café. Namnet yppar att man ämnar återskapa känslan av Europas ståtliga kaféer, och även om den luftiga lokalens panorama över det förnyade kolkraftverket känns hypermodern är den italienska matsedeln tidlös. Läppja på en olivoljelagrad negroni, hugg in på vitlöksaromatisk hummerpasta, smördegsbakad selleri med toscansk böngryta, chokladfylld cannoli med vispad ricotta... Det är en ypperlig matfest som kan pågå i många glada timmar.

Läs även