Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

När plånboken talar vinner Qatar

Lusail-stadion under uppbyggnad. Kommer det strålkastarljus som riktats mot Qatars behandling av migrantarbetare att släckas när finalmatchen är spelad?
Lusail-stadion under uppbyggnad. Kommer det strålkastarljus som riktats mot Qatars behandling av migrantarbetare att släckas när finalmatchen är spelad? Foto: Alamy

Enorma naturgasfyndigheter hjälpte Qatar att bli värdnation för årets fotbolls-VM, och nu fylls statskassan ytterligare på som en följd av Putins krig mot Ukraina. Frågan är om landet kommer att lyckas köpa sig tillräckligt med mjuk makt för att få omvärlden att bortse från alla missförhållanden.

Dramatik har det varit gott om i Qatar, men också ett omvandlingstryck som förändrat arabvärlden. Det började när den förre emiren Hamad bin Khalifa Al Thani störtade sin far i en oblodig statskupp 1995. Som ny härskare satte Hamad igång en modernisering som resulterade i en arabisk medierevolution genom den statsägda mediejätten Al Jazeera. Landets internationella profil vässades ytterligare med hjälp av spektakulära investeringar och medlarroller i olika krishärdar.