Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nordea tror fortfarande att det blir lågkonjunktur

Nordea har just presenterat sin senaste konjunkturrapport som innehåller några betydande ekonomiska förutsägelser.

Banken förutspår fler räntehöjningar från Riksbanken och en längre tid med högre räntor. De reviderar sin prognos och förutspår två höjningar om 25 punkter var under hösten, med en slutlig styrränta på 4,25 procent.

Detta kommer att påverka hushållen negativt, tror bankens chefekonom Annika Winsth, som framhåller att många inte var förberedda på den förlängda ekonomiska nedgången och kommer att vara tvungna att vara mer försiktiga med sina ekonomiska beslut.

– Många hushåll har nog inte riktigt tänkt sig att det här skulle bli så utdraget och lever av sparade pengar. Det kommer att bli besvärligare och man kommer att bli mer försiktig, säger hon till Affärsvärlden.

Bostadspriserna förväntas också sjunka ytterligare enligt Nordea, med en nedgång på 7 procent från dagens nivåer. Priserna beräknas stabilisera sig sommaren 2024 efter en total nedgång på 17,5 procent från toppnivån.

Kronans svaghet oroar ekonomerna och påverkar både import- och exportbolag. Banken påpekar behovet av att ändra den negativa bilden av den svenska ekonomin internationellt och att alla har ett ansvar för detta, och inte tala illa om Sverige och dess bolån så att utlänningar kan höra.