Sweden

Oklarheter om Spaniens turistbeslut

Än ligger många stränder i Spanien öde. Arkivbild från La Caleta på Teneriffa. Foto: Joan Mateu/AP/TT

Landet är ett av de hårdast drabbade i coronapandemin, och öppnar nu sakta upp samhället som stängdes ned nästan helt den 14 mars.

Turismen, den största näringen som svarar för över tolv procent av bruttonationalprodukten, har lidit oerhört under viruskrisen.

Därför var lördagens besked från premiärminister Pedro Sánchez mer än efterlängtat. Från och med juli släpps utländska turister in igen, förutsatt att det sker under "säkra förhållanden", underströk han.

Mycket mer konkret än så blev Sánchez inte under presskonferensen från premiärministerpalatset Moncloa i Madrid.

Inget exakt datum i juli. Inget om beslutet omfattar alla länder. Inget om det är fritt att resa vart som helst i Spanien.

Till slut, efter att flera journalister bett om detaljer, sade Sánchez att regeringen laborerar med "säkra avreseställen och destinationer".

Källor inom regeringen berättar för tidningen El País att det pågår diskussioner om att etablera säkra korridorer mellan länder, särskilt för de som bidrar med flest turister som Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Sverige nämns inte i det sammanhanget, men det behöver inte betyda någonting.

Enligt nyhetsbyrån Europapress kommer ansvariga inom berörda departement inom de kommande dagarna att räta ut frågetecknen kring de utländska turisternas återkomst, detta i samarbete med de självstyrande regionerna.

Regeringen vill inte att gränserna öppnas för tidigt och för mycket om det inte finns garantier för att ett nytt virusutbrott kan undvikas, skriver El País, och pekar på Kina och Sydkorea som fått sådana problem på grund av besökare utifrån.

Andra stora turistländer i södra Europa hälsar också turisterna välkomna tillbaka. Italien har satt den 3 juni som öppningsdatum och Grekland hoppas på den 1 juli.

Football news:

Gasperini on criticism from Valencia: This controversy is offensive and ugly
Giovane Elber taped his mouth shut to avoid getting a red for talking. But all the same I left – I hit the opponent with an elbow
Barcelona will not receive additional funds for transfers in the summer. The club will only be able to use the money from sales
Barcelona offers 80 million euros and Firpo Inter for Lautaro
In Denmark, they rethought Matchday: they collected 8 thousand in a car theater and are sure that you can make money on it
Lallana is likely to move to Leicester on a free transfer
Long extended his contract with Southampton for 2 years. He is playing for the club for the 6th season