Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rekordheta hav kan ge fler cykloner

Ett hus som halvt kollapsat i Florida efter att orkanen Nicole drog förbi i november. Årets marina värmeböljor ökar risken för fler orkaner – samtidigt som väderfenomenet El Niño dämpar. Arkivbild.
Ett hus som halvt kollapsat i Florida efter att orkanen Nicole drog förbi i november. Årets marina värmeböljor ökar risken för fler orkaner – samtidigt som väderfenomenet El Niño dämpar. Arkivbild. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Väderfenomenet El Niño dämpar ofta risken för tropiska cykloner. Men årets extremvarma hav riskerar att motverka det – och leda till en något värre cyklonsäsong än normalt i Atlanten.

– Ett varmt år är generellt gynnsamt för cyklonerna, säger Johan Nilsson, professor i fysisk oceanografi vid Stockholms universitet.

Tropisk cyklon, orkan eller tyfon. Det fruktade väderfenomenet har olika namn beroende på var i världen det uppstår, men definitionen är densamma: virvlande luft med en medelvindhastighet på minst 32 meter per sekund.

– Tropiska cykloner uppstår inte ur tomma intet utan det ska finnas ett tändande vädersystem. Ofta är det åskväder från den afrikanska kontinenten som driver ut över havet som är gnistan, säger Johan Nilsson.