Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rekordlåg bilimport till Sverige

Köpesummorna påverkas av den låga kronkursen och det har helt enkelt blivit dyrare att köpa bilar i utlandet, enligt Transportstyrelsen.

Ytterligare en omständighet som kan ha påverkat inflödet av fordon till Sverige är den containerkris som orsakades av pandemin med kraftigt höjda priser för transporter som följd.

– Vi ser en viss koppling mellan hur många ärenden vi har och det allmänna ekonomiska läget. Ökningen 2021 tror vi kan relateras till pandemin med restriktioner i resandet och att man därför valde att lägga pengarna på bilimport. Även komponentbrist för nybiltillverkningen kan ha påverkat. Och nedgången nu i år i sin tur kan bero på ett sämre konjunkturläge och den svenska kronans låga värde, säger Ulrika Rolfsdotter på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Alla begagnade fordon som importeras till Sverige för registrering och användning i landet ska genomgå en ursprungskontroll innan de får registreras. Detsamma gäller nya bilar som privatimporteras till landet. Kontrollerna sker för att motverka den illegala fordonshandeln som omsätter mångmiljardbelopp årligen och för att förhindra att trafikfarliga fordon tas in i landet.

Antal ursprungskontroller första halvåret 2019–2023:

2019: 10.370
2020: 9.170
2021: 11.916
2022: 10.250
2023: 7.685

I siffrorna ingår kontroller av begagnade importerade fordon, privatimporterade nya fordon, historiska återuppväckta fordon, tidigare militärregistrerade fordon och egentillverkade släpvagnar.