Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Så gör du en perfekt kantarelltoast

Lotta Ekberg är copywriter och svampkonsulent.
Lotta Ekberg är copywriter och svampkonsulent. Foto: Karolina Olson Haglund/Christine Olsson/TT

Kantarellmackan är okomplicerad, men de få ingredienserna och momenten är desto viktigare. Här är Lotta Ekbergs bästa tips och trix för att få till den extra god.

Kantarelltoast hittas sällan i kokböcker. Det är något man bara slänger ihop när man plockat de där första gyllene svamparna för säsongen. Men det finns tips och tricks för att göra den ännu bättre.

– Den bästa kantarellmackan är okomplicerad, men de få ingredienserna är desto viktigare, säger svampboksförfattaren Lotta Ekberg.

Välj rätt svamp

– Oavsett om du plockar själv eller köper kantareller – se till att de är fräscha och fasta. Torra, skrumpna svampar, eller blöta och sladdriga, gör ingen bra kantarelltoast. Brödet är också viktigt, välj ett ljust surdegsbröd och var noga med proportionerna bröd och svamp. Kantarellerna får gärna svämma över.

Stora bitar blir små

– Du behöver ungefär en halv liter kantareller för en toast. Rensa eller finputsa svampen och dela i bitar. Inte för små, kantareller krymper när de vattnas ur, ofta räcker det att du delar dem i halvor. Lägg dem i en torr stekpanna. Hetta upp på medelhög värme och när vätskan börjar släppa – höj temperaturen och koka svampen nästan torr.

Rejält med smör

– Tillsätt en rejäl klick smör och fräs kantarellerna på hög värme tills de får lite färg. Smakerna i svamp är fettlösliga, så stek i minst tio minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan. Ta bort kanterna på brödet och stek brödskivan i samma smör som svampen, några minuter på varje sida, så de får färg och drar åt sig smaken. Häll över kantarellerna på brödet och dra några drag med pepparkvarnen.

Säsongstips

– Nu i kräfttider kan det vara gott att låta en skiva västerbottenost smälta på brödet innan du häller över svampen. Toppa med färsk dill.

Läs även