Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SD föreslår kontroll av semestrande bidragsfuskare

Danska myndigheter har i många år med framgång avslöjat bidragsfuskare genom att utföra kontroller vid landets flygplatser, något som Samnytt tidigare rapporterat om. Nu föreslår Sverigedemokraterna att liknande metoder även införs i Sverige.

De som lever på etableringsersättning, a-kassa eller försörjningsstöd ska stå arbetsmarknaden till förfogande. Detta innebär att personen ska ha för avsikt att arbeta och att det inte får finnas hinder för att arbeta.

Bidragstagare som reser utomlands är skyldiga att anmäla detta, något som många antingen glömmer eller struntar i. SD föreslår därför att Tullverket börjar genomföra stickprovskontroller vid landets större flygplatser.

LÄS ÄVEN: Regeringen tillsätter ny utredning om bidragsfusk – trots TRE tidigare utredningar

Vanligare med fusk bland utomeuropeiska invandrare

Kontrollerna bara på Kastrups flygplats under förra året ledde till att motsvarande 5,6 miljoner kronor kunde krävas tillbaka av danska bridragsfuskare, visar siffror från Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrytering (STAR) som publicerats i tidningen Berlingske.

– Tittar vi på Danmark så rör det sig huvudsakligen om personer som har en utomeuropeisk bakgrund som varit på resa till hemlandet, säger Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för SD.

LÄS ÄVEN: S-somalier anklagas för fusk – beviljade miljonbidrag till sina föräldrars förening

”Den som begått bidragsbrott ska inte kunna erhålla nya bidrag”

Redan 2010 avslöjades 72 bidragsfuskare vid Köpenhamns flygplats under en kontroll. Samtliga var passagerare på plan till och från Turkiet och Syrien, rapporterar DR. Andersson påpekar att svenska myndigheter både betalar ut felaktigt till folk av misstag men även att folk utnyttjar de väldigt frikostiga system som finns.

SD föreslår även att Tullverket kontrollerar om resenärerna tidigare har begått välfärdsbrott. Detta skulle vara möjligt om myndigheterna ökade sitt informationsutbyte.

– Det här bör ses i ljuset av att har man begått bidragsbrottslighet så ska man inte heller kunna erhålla bidrag framöver, säger Tobias Andersson till Aftonbladet.